Twitter-chef Jack Dorsey: “Hyperinflatie gaat alles veranderen”

Jack Dorsey, CEO van Twitter en Square, sprak zich vrijdag uit over de escalerende inflatie in de VS. Hij zei dat het nog veel erger gaat worden; volgens Dorsey zit er zelfs hyperinflatie aan te komen. “Hyperinflatie gaat alles veranderen,” twitterde Dorsey vrijdagavond. “Het is aan het gebeuren.”

Waarom is dit belangrijk?

Er is groeiende bezorgdheid in de VS dat het inflatieprobleem erger zou kunnen zijn dan beleidsmakers hebben voorzien. Dorsey’s tweet volgde op het nieuws dat de inflatie van de consumentenprijzen in de VS in de buurt van een 30-jarig hoogtepunt komt. Een waarschuwing van zo’n Dorsey, die als techtitaan de wereldeconomie mee vormgeeft, moet dus serieus genomen worden.

In reactie op opmerkingen van gebruikers voegde Dorsey vrijdag nog toe dat hij het inflatieprobleem over de hele wereld ziet escaleren. “Het zal snel gebeuren in de VS, en dus de wereld,” tweette hij.

Opmerken dat de inflatie gaat blijven stijgen is één ding, betoogt zakenwebsite CNBC, maar verrassend is dat Dorsey het woord hyperinflatie gebruikte; een toestand van snel stijgende prijzen die valuta’s kunnen ruïneren en hele economieën ten val kunnen brengen.

Fed

Vrijdag erkende Fed-voorzitter Jerome Powell dat de inflatiedruk “waarschijnlijk langer zal aanhouden dan eerder verwacht”, waarbij hij opmerkte dat deze “tot ver in volgend jaar” zou kunnen lopen. De leider van de koepel van Amerikaanse centrale banken voegde eraan toe dat hij verwacht dat de Fed binnenkort de steunmaatregelen zal laten uitdoven (‘tapering’) die werden genomen tijdens de coronacrisis. Maatregelen die volgens critici de inflatiegolf hebben aangewakkerd.

Bitcoin

Dorsey heeft niet alleen de leiding over een socialemediaplatform met 206 miljoen dagelijks actieve gebruikers, maar is ook een groot voorstander van Bitcoin, ’s werelds grootste cryptmunt in marktwaarde. Hij heeft gezegd dat Square, het digitaal betaalbedrijf dat Dorsey mede heeft opgericht, overweegt om de cryptomunt te gaan delven. Square bezit ook wat Bitcoin en faciliteert de handel erin.

Ook miljardair-belegger Paul Tudor Jones zei onlangs tegen CNBC dat hij Bitcoin bezit en het als een goede inflatiehedge ziet.

“Het is duidelijk dat er een plaats is voor crypto. Het is duidelijk dat het op dit moment de race tegen goud aan het winnen is”, zei Jones vorige week.

Maar de meeste grote investeerders zijn niet zo ver gegaan om, zoals Dorsey, hyperinflatie te voorspellen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20