Twist over zilverpartikels op mondmaskers Avrox

Een nieuwe wending in de saga rond de stoffen mondmaskers afkomstig van de Luxemburgse verdeler Avrox. Volgens drie Belgische beroepsverenigingen, waaronder modefederatie Creamoda, zijn de mondmaskers ‘nog gevaarlijker dan gedacht’ en zijn er risico’s voor mens en milieu aan verbonden. Avrox noemt de nieuwe aantijgingen laster en overweegt om naar de rechter te stappen.

Net als in een eerdere discussie over de wastemperatuur staan twee kampen tegenover elkaar: de Belgische beroepsfederaties Creamoda, Febelsafe en FBT aan de ene kant en het Luxemburgse Avrox en de officiële opdrachtgever, de overheidsdienst Defensie, aan de andere kant. Het dossier is ook politiek geladen, want onder meer de N-VA is een grote criticaster van de Avrox-deal, die door minister van Defensie Philippe Goffin (MR) steevast verdedigd wordt.

Zilverpartikels

De drie federaties beweren dat de miljoenen mondmaskers behandeld zijn met een onnodige en mogelijk schadelijke antibacteriële techniek op basis van zilverionen. Daardoor kunnen de gebruikers minuscule zilverpartikels inademen.

Volgens de federale overheid is er niets aan de hand. ‘De gebruikte techniek, gekend als zilvernitraatbehandeling, is een erkende, goed gedocumenteerde, perfect veilige technologie voor de gezondheid’, reageert Defensie in een persbericht. ‘Deze technologie wordt al gebruikt in heel wat textiel, maar ook in heel wat mondmaskers die op de internationale en nationale markt aangeboden worden via de supermarkten en apothekers.’

Avrox overweegt om klacht in te dienen tegen de federaties wegens laster. Het Luxemburgse bedrijf is de grootste leverancier van de 15 miljoen maskers die de federale overheid vanaf vandaag verdeelt onder de bevolking, via het netwerk van de apotheken.

Lees ook: Kroniek van de Avrox-saga

Meer