Wassen op 30 of 60 graden? Welles-nietes rond mondmaskers Avrox

Wie dacht dat de commotie rond de grote overheidsbestelling van stoffen mondmaskers voorbij is, komt bedrogen uit. De Luxemburgse verdeler Avrox en de modefederatie Creamoda bekvechten over de veiligheid van de 15 miljoen geleverde maskers.

De discussie woedt sinds maandagavond, onder meer op sociale media, en krijgt nu ook weerklank in de Franstalige pers. De 15 miljoen herbruikbare mondmaskers, waarvan Avrox de laatste lading zondag leverde aan Defensie, voldoen niet aan de officiële aanbevelingen om ze te wassen, zeggen de sectorfederaties Creamoda, Febelsafe en FBT. De overheid wil ze, samen met de 3 miljoen maskers van het Belgische bedrijf Tweeds & Cottons, vanaf 15 juni verdelen onder de Belgische bevolking via de apotheken. ‘Een gevaar voor de volksgezondheid’, waarschuwen de federaties.

Avrox beschuldigt Creamoda van ‘leugenachtige communicatie’ en zegt ‘met klem de aantijgingen te betwisten’. De maskers zijn perfect in orde, zegt de Luxemburgse verdeler, die de steun krijgt van opdrachtgever Defensie. ‘De Belgen kunnen gerust zijn: deze maskers zijn van hoogstaande kwaliteit en zijn zowel getest in onafhankelijke laboratoria als in die van Defensie. De geleverde maskers beantwoorden volledig aan de vereisten van Defensie’, zegt Avrox.

Wastemperatuur

De discussie draait vooral om de wastemperatuur. De sectorfederaties wijzen erop dat sinds het begin van de Covid-19-crisis altijd is aangeraden om herbruikbare mondmaskers te wassen op 60 graden om het virus te vernietigen, terwijl nu blijkt dat de Avrox-maskers op 30 graden met de hand gewassen dienen te worden. Een anonieme woordvoerder van Defensie zegt op Twitter echter dat 30 graden alleen is voorgeschreven om de antibacteriële laag van de maskers te beschermen. Was je het masker toch op 60 graden, dan wordt die laag aangetast, maar heeft de burger nog steeds een functionerend masker met drie lagen.

Of de burgers zelf nog wakker van liggen van de lang beloofde federale mondmaskers, is een andere zaak. Veel gemeenten hebben hun eigen stoffen mondmaskers verdeeld onder hun inwoners en inmiddels zijn ook de chirurgische wegwerpmaskers, die schaars waren bij het begin van de coronapandemie, makkelijk te verkrijgen.

Lees ook: Kroniek van de Avrox-saga

Meer