Tweede huis in Marokko blijft nog steeds geheim voor Europese fiscus

Marokko gaat dan toch geen financiële gegevens van zijn staatsburgers verstrekken aan buitenlandse belastingdiensten. De Maghrebnatie had eerder gezegd dit vanaf september wel te zullen doen, maar keert nu haar kar. Dit leidde tot heel wat commotie op sociale media.

‘Marokkanen die buiten hun vaderland wonen, kunnen bij de belastingaangifte hun Marokkaanse bezittingen geheim blijven houden,’ schrijft Elsevier.

Begin vorige week werd nochtans het tegenovergestelde meegedeeld. Vanwaar de draaikonterij?

Internationale overdracht van bankgegevens

Twee jaar geleden ging de regering in Rabat akkoord met een automatische internationale overdracht van bankgegevens. In september van dit jaar zou deze regelgeving ingegaan zijn.

Dat was echter buiten de communicatiekanalen van de Marokkaanse diaspora gerekend. De aankondiging dat buitenlands bezit niet langer verborgen kon blijven voor de Europese belastingdiensten leidde op sociale media tot ontsteltenis.

Zo waarschuwden bloggers in Arabischtalige media Goud en Kech24 dat Europeanen die bankrekeningen in Marokko hebben voor belastingontduiking zouden worden vervolgd. ‘De straf hierop kan oplopen tot zeven jaar gevangenisstraf en een geldboete van 3 miljoen euro.’

Nieuwssite Challenge riep Marokkanen op hun bankrekeningen op te geven vóór september dit jaar. ‘Jullie zullen een forse belastingaanslag krijgen. Toch zal het jullie minder kosten dan wanneer de belastingdienst zelf achter jullie bankrekeningen komt.’

‘Mensen schrokken vooral van de fikse boetes, maar in die nieuwsberichten werden Franse voorbeelden genoemd’, weet Marokko-correspondent Samira Jadir van de NOS

Frankrijk

Frankrijk geldt als strengste tax man van de Europese klas. Marokkanen in Frankrijk zijn al twee jaar verplicht om hun bankrekening of huis in Marokko op te geven aan de Franse belastingdienst. Dat land sloot daarover een verdrag met Marokko.

Het was de bedoeling dat op basis van de internationale afspraken uit 2019 elk land zijn eigen maatregelen neemt.

Vlaanderen

Voor de Vlaamse regering verandert er niet veel. Vlaanderen ziet dit als een element in de strijd tegen de sociale woningfraude. Een campagne die vooral wordt gevoerd met de hulp van ‘private onderzoeksbureaus’.

‘De opsporing van sociale woningfraude gebeurt door private, Vlaamse onderzoeksbureaus. We rekenden sowieso niet echt op de Marokkaanse staat,’ klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA).

Lees ook:
Meer