Marokko erkent Israël na gesprekken met VS

Marokko is het vierde land dat de plooien gladstrijkt met Israël en de staat erkent, zonder dat die zijn bezetting van de Palestijnen moet opgeven.

In het nieuws: Marokko wordt de vierde natie die warmere relaties zal onderhouden met Israël. De deal komt er na diplomatische gesprekken met de Verenigde Staten en maakt het een laatste succes voor de huidige president, Donald Trump. Hij maakte het nieuws zelf bekend op Twitter.

Wat is het idee? Marokko zal – net zoals de VAE, Bahrein en Soedan – Israël erkennen als een staat. Het eist niet dat Israël daarom claims op de Palestijnse bezette gebieden opgeeft, dat is vaak een struikelblok voor goede relaties met andere landen.

Waarom is het belangrijk? De gesprekken tussen Israël en Marokko lopen al sinds 2017. De doorbraak is dus een mooie pluim op de hoed van Trump. Daarnaast is het natuurlijk een belangrijke schakel om de vrede in de regio te behouden. Trump heeft al drie andere, vergelijkbare conflicten in de regio opgelost door in essentie met geld te gooien.

Wat komt er in de plaats? In ruil voor het fiat van koning Mohammed VI heeft Trump de Marokkaanse staat ook een diplomatiek cadeau gedaan. Zijn regering erkent nu op haar beurt de soevereiniteit van Marokko in de West-Sahara. Dat stuk woestijn wordt al 44 jaar geregeerd door Marokko.

Wat zijn de implicaties van het Sahara-akkoord? De VN is wellicht niet al te opgezet met die specifieke deal. De organisatie probeert al enkele jaren om Marokko ervan te overtuigen dat de inwoners, Saharawis, zelf over hun toekomst mogen beslissen, door een referendum. Dat zelfbeschikkingsrecht staat beschreven in de rechten van de mens, Trump schopt dus wel nog kort tegen de enkels van de Verenigde Naties voor zijn ambtstermijn als president afloopt.

Meer