Tsjechen hebben hun bierverbruik drastisch moeten terugschroeven

De bierconsumptie in Tsjechië is het voorbije jaar door de uitbraak van het coronavirus bijzonder zwaar getroffen. Er kon nog een gemiddelde consumptie van 135 liter bier per hoofd van de bevolking worden opgetekend. Dat betekende een daling met zeven liter tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Tsjechische Unie van Brouwers.

De Tsjechische bierconsumptie viel daarmee het voorbije jaar terug tot het laagste niveau sinds de jaren zestig van de voorbije eeuw.

Sluitingen

Tsjechië is per hoofd van de bevolking de grootste bierconsument van de wereld. De bierproductie vormt een belangrijke pijler van de Tsjechische economie en is bovendien een belangrijk exportproduct. ‘De coronacrisis heeft de sector echter bijzonder zwaar geraakt’, betoogt Frantisek Samal, directeur van de Tsjechische Unie van Brouwers.

‘Sinds de uitbraak van de pandemie hebben in Tsjechië al vijfhonderd pubs hun deuren definitief moeten sluiten. Er moet bovendien worden verwacht dat de volgende maanden nog honderden andere uitbaters hun activiteiten zullen moeten stopzetten.’

‘Ik kan me niet herinneren dat de Tsjechische bierindustrie ooit voordien een dergelijke crisis heeft gekend’, zegt Samal nog. ‘Nadat het coronavirus in maart vorig jaar voor de eerste keer in land werd opgemerkt, werden bars en restaurants maandenlang gesloten om een verspreiding van de besmettingen tegen te gaan.’

‘Bovendien werd tevens een verbod op het drinken van alcohol in het openbaar ingevoerd. Daarnaast zorgde ook de annulering van sportwedstrijden en cultuurevenementen ervoor dat de consumptie van bier het voorbije jaar tot een dieptepunt is teruggezakt.’

Export

Tsjechië heeft het voorbije jaar in totaal 20,1 miljard bier geproduceerd. Dat betekende een daling met 6,9 procent tegenover het jaar voordien. De export van de Tsjechische biersector viel met 38 miljoen liter terug tot ongeveer 500 miljoen liter. Dat was de eerste achteruitgang na negen jaar onafgebroken groei.

Tsjechië is een van de Europese landen die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen. In het Midden-Europese land, dat 10,7 miljoen inwoners telt, werden tot nu toe meer dan 1,6 miljoen besmettingen geregistreerd. Het virus heeft in Tsjechië ook al aan 28.640 mensen het leven gekost.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20