Duitse dorst naar bier droogt door pandemie op

De Duitse bierverkoop is afgelopen jaar naar een nieuw laagtepunt gezakt. Door de pandemie van het coronavirus hebben cafés immers maandenlang hun tapkranen moeten dicht houden en werd het sociaal leven lamgelegd.

Volgens het federale statistiekbureau Destatis is in 2020 ongeveer 8,7 miljard hectoliter bier verkocht. Dat is 5,5 procent minder dan het jaar ervoor. In die cijfers zitten geen alcoholvrije bieren, moutdranken of bier dat van landen buiten de EU is geïmporteerd.

De Duitse liefde voor bier is al jaren aan het afnemen. Het volume bier dat in het land in 2020 is verkocht, was het laagste sinds de cijfers worden bijgehouden (in 1993), aldus Destatis.

Oktoberfest afgelast

Vorig jaar was extra moeilijk voor brouwerijen, nu er geen bierfestivals en -evenementen konden doorgaan tijdens de pandemie. Het beroemde Oktoberfest in München was zo afgelast. Ook moesten bars en restaurants gesloten blijven in een eerste lockdown in de lente en opnieuw sinds november.

Uit de cijfers blijkt wel een korte heropleving in de zomer, toen enkele maatregelen werden versoepeld. In augustus en september nam de bierverkoop toe met 2,3 procent op jaarbasis.

Export nam wel toe

De binnenlandse verkoop nam af met 5,5 procent, terwijl de verkoop aan andere EU-landen zelfs met 13,1 procent afnam. Wel was er een toename in de verkoop van bier aan niet-EU-landen met 3,7 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20