Azië blijft de grootste bierconsument van de wereld

De wereldbevolking consumeerde twee jaar geleden ongeveer 1.890 miljoen hectoliter. Dat is 0,5 procent meer dan het jaar voordien. Dat zegt een onderzoek van de Japanse Kirin Beer University. Het rapport maakte tevens duidelijk dat Azië ook dat jaar de grootste bierconsument van de wereld was. Het continent voert daarmee al voor het twaalfde jaar op rij de ranglijst aan.

De Aziatische bierconsumptie kende tegenover het jaar voordien een stijging met 0,7 procent. De regio heeft nu een aandeel van 33 procent op de wereldwijde biermarkt.

China

In Azië blijft China de grootste bierconsument van het continent. De Chinese bevolking behoudt ook zijn positie als grootste bierdrinker van de hele wereld. Die titel heeft China al zestien jaar op rij. Het land heeft op de wereldwijde markt een aandeel van 20,9 procent.

De Chinese consumptie liet wel een daling met 0,4 procent optekenen tegenover het jaar voordien. Dat heeft volgens Kirin te maken met marktverzadiging en een consumptiemarkt die een matuur niveau bereikt. Daarbij wordt, dankzij een toenemend beschikbaar inkomen, steeds meer gekeken naar hogere prijsklassen.

Japan staat in de Aziatische rangschikking op de tweede plaats. Wereldwijd bekleedt het land een zevende plaats. Aziatische groeimarkten zijn anderzijds Vietnam en India, waar een stijging met respectievelijk 3,4 procent en 3,1 procent werd gemeld, maar vooral de Filipijnen, waar de omzet met 5,1 procent opliep.

‘De sterke groei in de Filippijnen moet worden toegeschreven een aan aanhoudende economische groei,’ aldus Kirin. ‘Tijdens de tweede helft van het jaar moest wel een daling worden gemeld. Dat was het gevolg van onder meer prijsdalingen bij de landbouwproducten, de uitbraak van varkenscholera, aardbevingen en tyfoons.’

Europa

Europa staat in de rangschikking met de grootste bierconsumenten op een tweede plaats. Het continent, dat een status-quo liet optekenen, heeft een wereldwijd marktaandeel van 26,4 procent. Op de derde plaats staat Latijns-Amerika met een marktaandeel van 17,3 procent, gevolgd door Noord-Amerika met 13,7 procent.

‘In het landenklassement staan de Verenigde Staten op een tweede plaats,’ zegt Kirin. ‘De Amerikaanse bierconsumptie registreerde echter wel een achteruitgang met 0,5 procent.’ Brazilië neemt de derde positie in, gevolgd door Brazilië, Mexico en Rusland. De rest van de top tien bestaat uit Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Vietnam en Spanje.

Per hoofd van de bevolking is Tsjechië echter de grootste bierconsument van de wereld. Het land draagt die titel al zesentwintig jaar op rij. Oostenrijk staat hier op de tweede plaats, gevolgd door Roemenië, Duitsland en Polen.

Afrika is met een wereldwijd marktaandeel van 7,8 procent de kleinste bierregio van de planeet. Tegelijkertijd vormt het Afrikaanse continent echter ook de grootste groeimarkt van de wereld. De consumptie steeg er met 5,2 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee kon het continent voor het negende jaar op rij een toenemende bierconsumptie melden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20