België is geen wereldwijde ‘koploper’ meer in coronadoden. Maar welk land dan wel?

Maandenlang telde België het hoogste aantal coronadoden in verhouding tot de bevolking. Maar die twijfelachtige koppositie is ons land kwijt.

Het databureau Statista houdt voor elk land het aantal coronadoden per 1 miljoen inwoners bij. België was maandenlang de koploper. Met 22.141 coronadoden (inmiddels is dat weer licht gestegen) op een bevolking van 11,48 miljoen inwoners kwam België volgens de recentste internationale vergelijking uit op 1.928 doden per miljoen inwoners, de op na hoogste sterfteratio.

De nieuwe wereldwijde koploper is Tsjechië, met een sterfteratio van 1.940 coronadoden per miljoen inwoners. Het coronavirus woedt daar volop. Ziekenhuizen melden een recordaantal patiënten. Het land telde de voorbije week 1.019 nieuwe coronadoden, tegenover ‘slechts’ 35 voor België. Daardoor komt de Tsjechische coronasterfte uit op 20.701 gevallen op een bevolking van 10,67 miljoen inwoners. België en Tsjechië zijn dus erg met elkaar vergelijkbaar.

Op plaats 3 staat Slovenië, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal en de Verenigde Staten. De maatstaf is wel met omzichtigheid te interpreteren, omdat niet alle landen even zorgvuldig omgaan met de registratie van het aantal coronaslachtoffers. België hanteert internationaal gezien een heel ruime definitie, zegt Statista.

Lees ook: Tsjechië verplicht coronatesten in bedrijven

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20