Trumps ‘Big, Beautiful Wall’ staat er gedeeltelijk al…

Tussen 2006 en 2010 installeerden de Amerikanen ruim 934 kilometer aan bijkomende grenshekken langs de Mexicaanse grens. Wat was het resultaat?

De Amerikaanse president Trump dreigt ermee de grens tussen de VS en Mexico af te sluiten. Door de Mexicaanse economie volledig lam te leggen, wil hij in Mexico toegevingen afdwingen op vlak van illegale immigratie. Trump weet hoe hij de Mexicanen pijn kan doen, want meer dan driekwart van wat de Mexicanen maken wordt naar de VS geëxporteerd.

“We zullen de grens permanent afsluiten indien nodig. Congres, geef geld voor de MUUR”, schrijft hij in een tweet. Vraag is of dat een goed idee is?

Wat bracht een omheining van 934 km de Amerikanen op?

Tussen 2006 en 2010 installeerden de Amerikanen ruim 934 kilometer aan bijkomende grenshekken langs de Mexicaanse grens. Dat was vijf keer zo veel als er al aan hekken stonden. Het initiatief daartoe kwam van een wetsvoorstel dat door beide politieke partijen breed werd gedragen en o.a. ook werd gesteund door de Democratische senatoren Biden, Obama en Hillary Clinton. Deze investering kostte 2,3 miljard dollar en elk jaar wordt 110 miljoen dollar uitgegeven aan het onderhoud ervan.

Al tijdens zijn verkiezingscampagne van 2015 beloofde Donald Trump dat hij ook de rest van de 3.200 km lange grens tussen de VS en Mexico van een “big, beautiful wall” zou voorzien. Die belofte opende hem de deur naar het Witte Huis. Trump wil dat het Amerikaanse Congres hem nog dit jaar 5 miljard dollar geeft om met de bouw ervan te beginnen. Komt dat geld er niet dan dreigt hij ermee de openbare diensten lam te leggen, een ‘government shutdown’ zoals dat in Washington heet. 

Een groep economen berekende wat zo’n muur zou kosten en wat de voordelen ervan zouden zijn. Daarom werd gekeken naar de resultaten van de 934 km hekken die tussen 2006 en 2010 werden geplaatst.


© EPA

Gediplomeerde Amerikanen verdienen vandaag zelfs minder dan voor de hekken er stonden

Volgens een analyse van economen van de universiteiten van Dartmouth en Stanford ( “Border Walls”, een studie van Treb Allen, Cauê de Casto Dobbin en Melanie Morten, NBER)

  • heeft de additionele bescherming het aantal Mexicanen dat in de VS (al dan niet illegaal) verblijft sinds de bouw van de additionele hekken met amper 0,6% gereduceerd. 
  • zijn de lonen van de Amerikanen dankzij deze voor Mexicanen bijkomende hindernis niet gestegen. Integendeel. Gediplomeerde Amerikanen verdienen vandaag zelfs 4,35 dollar minder dan voor de hekken er stonden.
  • Laaggeschoolde arbeiders zijn wel beter af. Dankzij de verminderde concurrentie op de arbeidsmarkt verdienen die nu 36 dollarcent per jaar meer.
  • Een peulschil in vergelijking met de 7 dollar die de muur per Amerikaan kostte en waarvan de onderhoudskosten de komende jaren enkel nog zullen toenemen. Het Amerikaanse bbp zou jaarlijks met 0,02% zijn afgenomen, wegens een gebrek aan geschoold (illegaal) personeel.


© Getty Images

Invoerrechten reduceren is veel efficiënter

Mexicanen komen (illegaal) naar de VS omdat ze hopen op een beter leven (lees: beter betaalde jobs). Wanneer de lonen in Mexico stijgen, daalt de emigratie naar de VS. De handel binnen de VS is goedkoper dan de handel in het grensgebied vanwege invoerrechten en tijdverlies bij de grensovergang. Mochten die invoerrechten met 25% worden gereduceerd, dan zou de Mexicaanse emigratie volgens de economen met 34% meer zijn gedaald dan dankzij de bouw van grenshekken. Zowel geschoolde als niet-geschoolde Amerikanen zouden in dat geval respectievelijk 81 en 59 dollar per jaar meer hebben verdiend.

De auteurs denken dat het in gevaar brengen van de handelsrelaties met Mexico en de bouw van een nog grotere muur haaks staat op het reduceren van de illegale immigratie. Als Trump met zijn muur enkel zijn basis wil paaien, bestaan er ook veel goedkopere manieren om dat te bereiken.

Of zo’n muur nu efficiënt is of niet kan Trump eigenlijk al lang niet meer schelen

Ook de president weet dat er  veel efficiëntere middelen zijn om een grens te beschermen tegen illegalen dan een muur. Technologie bijvoorbeeld, om te voorkomen dat een derde van de illegalen die de VS per vliegtuig binnenkomen langer blijven dan hun visa dat toelaat. Of E-verify, een systeem dat werkgevers toelaat via internet de visa van hun sollicitanten te controleren vooraleer ze hen werk aanbieden.

Verder heeft de president met zijn acties en retoriek al een bureaucratische muur gebouwd die de immigratie op een efficiëntere manier kan afremmen dan een fysieke barrière. Door gebruik te maken van bestaande wetten is de jaarlijkse illegale immigratie inmiddels gehalveerd tot een half miljoen personen. Ook worden jaarlijks nog maximaal 45.000 vluchtelingen aanvaard. Dat is meer dan een halvering tegenover het verleden. Het speciale programma voor vluchtelingen uit Centraal-Amerika is eveneens gereduceerd.

Maar Trump blijft dus hameren op de muur. Of zo’n muur nu efficiënt is of niet kan Trump eigenlijk al lang niet meer schelen. Hij wil die muur omdat hij heeft gezegd dat die muur er zal komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20