12 van de in totaal 50 Republikeinse senatoren zullen zich woensdag in het Congres alsnog verzetten tegen de bekrachtiging van het resultaat van de presidentsverkiezingen. In normale omstandigheden is die bekrachtiging een formaliteit. Trump weigert echter nog altijd zijn nederlaag toe te geven. Daardoor worden de VS nu geconfronteerd met een nooit eerder geziene situatie.
De groep zegt in een gezamenlijke verklaring dat het Congres in extremis een commissie ‘zou moeten benoemen, die een onderzoek voert naar de verkiezingsuitslag in betwiste staten’.
Eens die commissie tot een conclusie komt, kan de wetgevende macht dan mits een speciale zitting overwegen om de uitslag te annuleren. ‘Daarom zijn we van plan om de uitslag in de betwiste staten te verwerpen, totdat de audit is afgerond’, zeggen de twaalf in een verklaring.
Onder hen bevinden zich de senatoren Cruz (foto boven) uit Texas, Kennedy uit Louisiana en Blackburn uit Tennessee. Ook vier senatoren die nog moeten worden ingezworen ondertekenden de verklaring. Die sluiten veel nauwer aan bij de Trump-doctrine dan de rest van de Republikeinse verkozenen. Een van hen is Bill Hagerty, die tot 2019 Amerikaans ambassadeur was in Japan.
Het was senator Josh Hawley van Missouri die als eerste senator verklaarde dat hij bezwaar zou maken tegen de uitslag. Die is volgens hem sterk beïnvloed door grote bedrijven, inclusief Facebook en Twitter.
Een kansloos manoeuvre
Het manoeuvre van de twaalf is kansloos, want naast de 48 Democratische senatoren, zullen ook tientallen Republikeinen de verkiezingsuitslag bekrachtigen. Maar het lijkt erop dat de twaalf zich in de gunst van de Trump-aanhang willen spelen. Dat met het oog op de tussentijdse verkiezingen van 2022 en zelfs de presidentsverkiezingen van 2024.
Samenzweringstheorieën over verkiezingsfraude blijven ondertussen onder een groot deel van de Trump-supporters circuleren. Trump zelf herhaalde in de aanloop naar de verkiezingen meermaals ‘dat hij enkel van Biden kon verliezen als er fraude in het spel was’.
Opmerkelijk genoeg claimt het twaalftal niet dat er fraude is gepleegd. Tientallen rechtszaken hebben daar geen enkel bewijs van gebracht. Maar het feit dat Trump denkt dat er fraude is gepleegd, volstaat voor de twaalf om een nieuwe audit aan te vragen. In een verklaring zegt vicepresident Mike Pence alvast dat hij het initiatief van de twaalf steunt.