Trump Organization onderzocht voor ‘criminele activiteiten’

Het bureau van de procureur-generaal van de staat New York onderzoekt de Trump Organization nu ‘in een criminele hoedanigheid’. Procureur-generaal Letitia James was eerder al bezig met een onderzoek naar het bedrijf van voormalig Amerikaans president Donald Trump, maar het gold nog als civiel.

  • ‘We hebben de Trump Organization laten weten dat ons onderzoek naar de organisatie niet langer zuiver civiel van aard is’, aldus James’ woordvoerder Fabien Levy.
  • De woordvoerder van James gaf aan dat het onderzoek wordt uitgevoerd in combinatie met het reeds lopende strafrechtelijke onderzoek naar Trump en de Trump Organization door (het kantoor van) de officier van Justitie van Manhattan, Cyrus Vance Jr.
  • Beide onderzoeken richten zich op beweringen van Trumps voormalige persoonlijke advocaat Michael Cohen. Deze claimt dat de Trump Organization onjuiste waarderingen van onroerend goed heeft opgegeven.
    • Dit zou de top van de organisatie gedaan hebben om zijn taksplicht te verlagen en gunstigere voorwaarden te bekomen voor leningen.

Juridische overwinning

Eind 2019 scoorde James een juridische overwinning tegen Trump wanneer een rechter hem opdroeg 2 miljoen dollar te betalen. De rechtszaak draaide om de Trump Foundation, een liefdadigheidsinstelling. Dit instituut had Trump geëxploiteerd ten behoeve van zijn presidentiële campagne van 2016.

De Trump Foundation had eerder in december 2018 ingestemd met ontbinding en het doneren van zijn resterende fondsen aan een goed doel, terwijl het onderzoek van de procureur-generaal naar de stichting doorging.

Republikein Trump heeft eerder beide onderzoeken heksenjachten genoemd, geleid door twee Democratische ambtenaren.

James heeft afgelopen augustus een uiteindelijk succesvolle rechtszaak aangespannen die de zoon van Trump, Eric Trump, dwong vragen te beantwoorden als onderdeel van haar onderzoek. Eric Trump leidt de Trump Organization samen met zijn broer, Donald Trump Jr.

Financieel directeur

De onderzoekers van de officier van Justitie hebben naar verluidt ook Allen Weisselberg, financieel directeur van de Trump Organization, gedagvaard. Het onderzoek van Vance heeft zich onlangs gebogen over Weisselberg en zijn twee volwassen zoons, van wie er een voor de Trump Organization werkt.

Een van de onroerendgoedbelangen waarvan bekend is dat James er een oogje op heeft, is Seven Springs Estate, een landgoed van 212 hectare in Westchester County, New York.

In 2019 merkte de krant Financial Times op dat Trump Seven Springs in 1996 kocht voor 7,5 miljoen dollar, maar het in 2012 waardeerde op meer dan 290 miljoen dollar. Het tijdschrift Forbes zei in 2014 dat het eigendom minder dan 19,5 miljoen dollar waard was, met verwijzing naar wat toen recente vastgoedverkopen waren, evenals naar lokale makelaars en taxateurs.

James’ kantoor onderzoekt ook de waarderingen van het Trump-gebouw op 40 Wall St. in Manhattan, het Trump International Hotel and Tower Chicago, en de Trump National Golf Club – Los Angeles.

In een verklaring in augustus liet James optekenen: ‘Niets zal ons ervan weerhouden de feiten en de wet te volgen, waar die ook toe mogen leiden.’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20