Trump Organization aangeklaagd voor belastingontduiking

De openbare aanklagers van het district Manhattan en de procureur-generaal van New York hebben aanklachten ingediend tegen de Trump Organization en haar financieel directeur Allen Weisselberg.

Waarom is dit belangrijk?

Trump zelf is in deze zaak niet de hoofdverdachte, maar zijn prestige als zakenman staat wel op het spel. Ook zouden de aanklachten een belangrijke escalatie in zijn juridische problemen kunnen betekenen - zowel door zijn bedrijf bloot te stellen aan mogelijke boetes als door de druk op CFO Weisselberg op te voeren. Mocht alsnog een smoking gun gevonden worden waarbij Trump zelf betrokken is en hij effectief vervolgd wordt en voor de rechter moet verschijnen, dan zou dat de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis zijn. Nooit eerder werd een ex-president voor de rechter gesleept.

De aanklachten tegen de organisatie en Weisselberg, die zijn ingediend door een New Yorkse jury, zullen naar verwachting donderdagmiddag in Manhattan in de rechtbank worden vrijgegeven. Dat vertelde een vertegenwoordiger van Trump aan de Amerikaanse televisiezender NBC.

  • Weisselberg zal zich naar verwachting donderdagochtend overgeven, meldde The Washington Post eerder op basis van bronnen. The Post zei dat hij naar verwachting later deze dag voor een staatsrechter zal worden voorgeleid. Ook de Trump Organization zal naar verwachting worden voorgeleid.
  • Voormalig Amerikaanse president Donald Trump zal naar verwachting deze week niet worden aangeklaagd, aldus de bronnen van The Post, maar de aanklachten zouden zijn bedrijf mogelijke boetes en juridische problemen kunnen opleveren. 
  • De aanklagers hopen echter dat Weisselberg een getuigenis tegen Trump zal uitwisselen om zijn eigen risico te verminderen, vertelde een andere bron.

Persoonlijke advocaat van Trump

Het onderzoek naar de Trump Organization was oorspronkelijk gericht op hoe de New Yorkse onderneming verantwoording aflegde voor een zwijggeldbetaling. Deze had Trumps voormalige persoonlijke advocaat Michael Cohen kort voor de presidentsverkiezingen van 2016 aan pornoster Stormy Daniels gedaan. 

  • Maar sindsdien is het onderzoek uitgebreid naar beschuldigingen van Cohen dat de Trump Organization de waarde van verschillende vastgoedactiva verkeerd heeft opgegeven om te profiteren van lagere belastingverplichtingen of om gunstigere voorwaarden te krijgen voor leningen en verzekeringen die verband houden met die eigendommen.
  • In de afgelopen maanden heeft het openbaar ministerie van Manhattan ook gekeken naar de manier waarop verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden die door leidinggevenden van de Trump Organization werden ontvangen, door het bedrijf werden verantwoord en of leidinggevenden belasting over die voordelen betaalden.
  • Cohen, die in 2018 schuldig pleitte aan meerdere federale misdrijven, heeft herhaaldelijk ontmoetingen gehad met onderzoekers van het openbaar ministerie van Manhattan om hen te helpen bij hun onderzoek naar de Trump Organization.

Lees ook: Bent ú niet geïnteresseerd in een Trump-woonst?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20