Strop rond nek Trump steeds strakker: loyale soldaat Weisselberg deze zomer wellicht voor het gerecht

De openbaar aanklager van Manhattan bereidt zich wellicht voor om Allen Weisselberg, Trumps trouwe financiële chef, te berechten voor belastingontduiking. Het onderzoek naar Weisselberg zou al ver genoeg gevorderd zijn om de Amerikaan deze zomer met een reeks aanklachten om de oren te slaan. Dat weet The New York Times via insiders bij het gerecht.

Weisselberg wordt er door het Amerikaanse gerecht van verdacht belastingen te ontduiken. Die was hij verschuldigd op een reeks voordelen, hem door voormalig president Trump cadeau gedaan. Zo zou Weisselberg enkele appartementen en leaseauto’s van Trump hebben gekregen, alsook tienduizenden dollar in schoolgeld voor zijn kleinkinderen.

Die ‘voordelen’ waren in theorie allemaal belastbaar, meent de openbaar aanklager in New York. Het legale team van Weisselberg zal voor vele van die ‘benefits’ vermoedelijk wel uitzonderingen in het wetboek vinden, denken insiders.

Maandenlang fraudeonderzoek

De gehele cast van de Trump Organization wordt trouwens onderzocht. Zo hebben onderzoekers de persoonlijke belastingaangiften van Weisselberg al kunnen inkijken. Daardoor kunnen ze een compleet plaatje van diens financiën schetsen.

Toch blijft het onduidelijk of de openbaar aanklager Weisselberg wel degelijk voor het gerecht zal slepen. Het zou de eerste keer zijn dat het New Yorkse gerecht de organisatie rond Donald Trump aanpakt. Nochtans loopt het onderzoek naar financiële fraude van dat gezelschap al verschillende maanden.

Weisselberg gebruiken tegen Trump

Er wordt ook gefluisterd dat het gerecht druk wil zetten op Weisselberg om zo bewijsmateriaal tegen belastingontduiking door Donald Trump zelf te verzamelen.

Weisselberg begon in 1973 te werken voor Trumps vader Fred binnen ‘s mans vastgoedimperium in New York. De laatste twee decennia ontpopte hij zich tot de financiële chef van de gehele Trump Organization.

De openbaar aanklager zal met stevig bewijsmateriaal op de proppen moeten komen om Weisselberg tegen de Trumps te keren. Een veroordeling van Weisselberg zou wel een teken zijn dat het Amerikaanse gerecht genoeg vertrouwen heeft om de gehele structuur rond Trump aan te vallen. (ddw)

Lees ook: Trump irrelevant: Marjorie Taylor Greene is de nieuwe obsessie van Amerikaanse media

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20