Meeste grote Amerikaanse uitgevers weigeren nu al Trumps boek uit te brengen

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zei onlangs dat hij ‘als een gek’ aan zijn boek aan het schrijven was. Weinig uitgevers willen het boek echter ontvangen omdat het ‘een nachtmerrie zou zijn om de feiten te controleren’.

Donald Trump zei dat hij al contracten had afgewezen met ‘de meest onwaarschijnlijke uitgevers’. Andere voormalige Amerikaanse presidenten hebben nooit problemen gehad om een boek gepubliceerd te krijgen. Neem Barack Obama, die afgelopen november het eerste deel van zijn presidentiële memoires uitbracht. Zelfs zijn vrouw, Michelle Obama, kreeg haar boek gemakkelijk in de winkelrekken.

In tegenstelling tot zijn voorgangers zal Trump volgens Politico alle moeite van de wereld hebben om een grote uitgever te vinden. De nieuwswebsite contacteerde verschillende bronnen dicht bij Hachette Book Group, HarperCollins, Macmillan Publishers en Simon & Schuster. En geen van deze grote uitgeverijen is van plan om het boek van Trump in de komende maanden uit te brengen.

Reeks problemen

Het uitgeven van Trumps boek zou een hoop geld opbrengen voor een uitgeverij. De ex-president heeft nog steeds veel aanhangers in de Verenigde Staten. Het is een veilige gok dat ze zich naar de boekhandel zouden haasten om hun exemplaar te bemachtigen.

Maar dat financiële gewin is niets vergeleken met de ‘hoofdpijn die het project met zich mee zou brengen’, verklaart Keith Urbahn, mede-oprichter van uitgever Javelin, aan Politico. Het boek uitgeven betekent:

  • Een nachtmerrie voor factchecking, want Trump staat bekend om het verkondigen van onwaarheden.
  • Boze auteurs die niet Trumpgezind zijn en daarom de uitgeverij zouden verlaten.
  • Een opstand van het personeel.

Op die manier zouden de winsten uiteindelijk niet opwegen tegen de nadelen.

Zelf uitgeven

Het is mogelijk dat Trump voor een kleinere uitgeverij zal kiezen, die minder risico zou nemen dan de grotere concurrenten.

Maar hij kan ook beslissen om het zelf uit te geven. Dat deed zijn zoon, Donald Trump jr., in september 2020 met zijn boek ‘Liberal Privilege: Joe Biden and the Democrats’ Defence of the Indefensible’.

(mah)

Meer