Trump laat zijn macht voelen: Republikeinen schuiven Liz Cheney opzij

De Republikeinen hebben Liz Cheney woensdag uit de partijtop gezet. De reden? Liz berispte herhaaldelijk de voormalige president Donald Trump voor zijn valse beweringen over verkiezingsfraude en zijn rol in het aanwakkeren van de aanval op het Capitool van 6 januari.

Wetgevers van de Republikeinse fractie verzamelden zich woensdag in besloten kring in het bezoekerscentrum van het Capitool en zouden naar verwachting stemmen om Cheney te ontheffen van haar plaats in het Congres, wat een plotse ommekeer zou betekenen in haar snelle klim binnen de partij.

Cheney is een hoogstgeplaatste Republikein in het Congres en de dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney. Haar ‘degradatie’ is het meest recente bewijs zijn dat het uitdagen van Trumps macht een bedreiging voor de carriere van elke Republikein betekent.

In een gedurfde poging om te tonen dat ze niet terugdeinst, gaf Cheney dinsdagavond in een bijna lege vergaderzaal van het Congres een vier minuten durende, onvervalste aanval op haar GOP-tegenstanders en een verdediging van haar eigen positie.

Wat zijn de reacties?

  • ‘Zwijgen en de leugen negeren versterkt de leugenaar’, zei Cheney, en voegde eraan toe: ‘Ik zal niet achterover leunen en zwijgend toekijken terwijl anderen onze partij leiden op een pad dat de rechtsstaat verlaat en zich aansluit bij de kruistocht van de voormalige president om onze democratie te ondermijnen.’
  • Critici vanuit de partij verklaarden op hun beurt dat Cheney’s overtreding niet haar opvattingen over Trump waren, maar haar volharding in het publiekelijk uiten van die opvattingen, waardoor ze de eenheid zou ondermijnen.
  • De meeste Republikeinen gaan akkoord. ‘Het vertrouwen van veel Republikeinse stemmers in Trump is zo intens dat de partij zonder hem niet kan slagen,’ klinkt het.
  • Mitt Romney mengde zich ook in de discussie en koos de kant van Liz Cheney, ‘Dit zal niets anders doen dan meer mensen wegjagen van onze partij,’

Cheney heeft de Republikeinen verteld dat ze van plan is om in het Congres te blijven en volgend jaar herkozen te worden in haar pro-Trump staat (Wyoming). De voormalige president heeft gezegd dat hij een Republikeinse uitdager zal vinden om haar tegen te werken.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20