‘Ik mag de meningen van 35 mensen aanhoren, maar uiteindelijk moet ik een beslissing nemen. Het zal de belangrijkste beslissing zijn die ik ooit heb genomen.’ Dat heeft de Amerikaanse president Trump vrijdagavond geantwoord op de vraag wanneer hij het land wil heropenen.
Trump zal volgende week een tweede taskforce oprichten, die belast wordt met de heropening van de economie. In die taskforce zullen artsen en zakenlui zetelen, die hem bij die beslissing moeten adviseren. Ook kunnen burgemeesters en gouverneurs worden aangeduid om in de werkgroep te zetelen.
De huidige richtlijnen inzake ‘social distancing’ zijn geldig tot 30 april. Wat daarna gebeurt zal pas de volgende weken duidelijk worden. In de wandelgangen circuleert de datum 1 mei, maar velen zien dat als te optimistisch. ‘Ik moet een beslissing nemen en ik bid tot God dat het de juiste beslissing is. Maar ik kan zeggen dat het de belangrijkste beslissing is die ik ooit heb moeten nemen.’
Wall Street oefent zware druk uit
Wall Street en zijn onmiddellijke entourage oefenen grote druk uit op de president. Die willen de economie zo snel mogelijk te heropenen. Ruim 16 miljoen mensen hebben de voorbije drie weken een werkloosheidsaanvraag. 10 procent van de Amerikanen zit nu zonder werk. Trump zelf focust zijn herverkiezingscampagne voornamelijk op zijn economisch parcours. Die economie dreigt tegen de herfst, wanneer de Amerikanen naar de stembus gaan, volledig aan flarden te liggen. De Amerikaanse staatsschuld bedraagt ondertussen meer dan 24.000 miljard dollar. De voorbije dagen is de tevredenheidsscore over de manier waarop Trump de crisis aanpakt in een reeks peilingen ook gedaald.
Massagraven in New York
Tijdens de dagelijkse persconferentie zeiden medische experts dat er veelbelovende resultaten worden behaald. Toch is de piek volgens hen nog lang niet behaald en is het nog te vroeg is om ‘social distancing’ op te geven. Ook zou een te snelle heropening zonder twijfel een tweede piek veroorzaken.
Volgens cijfers van de Johns Hopkins universiteit zijn in de VS nu meer dan 18.000 mensen overleden aan het coronavirus. Het aantal bevestigde gevallen nadert nu het half miljoen.
In New York zijn al zoveel mensen overleden dat de lijken tijdelijk in massagraven worden gedeponeerd op een eiland ten oosten van de Bronx en Manhattan. De bedoeling is om ze terug op te graven eens de crisis voorbij. De overledenen kunnen dan een waardige begrafenis krijgen.