6,6 miljoen Amerikanen vragen uitkering, nu al een miljoen meer dan voorzien

In de afgelopen week hebben meer dan 6,6 miljoen Amerikanen hun job verloren. De afgelopen drie weken zijn er 16 miljoen jobs verdwenen in de Verenigde Staten.

De economie van de Verenigde Staten staat zo goed als stil. In alle industrieën zijn werknemers ontslagen. Economen hadden berekend dat tot 5,25 Amerikanen een werkloosheidsuitkering zouden aanvragen vorige week, maar dat aantal lijkt nu schromelijk onderschat.

Slagveld

De voorbije twee weken waren een slagveld op de Amerikaanse jobmarkt. Tot tien miljoen mensen zijn hun werk kwijt. In eerste instantie vielen de slachtoffers vooral in de horeca, maar ook in de fabrieken, bouwwerven en zelfs in de gezondheidszorg vallen er nu massaal ontslagen.

Om de cijfers even in perspectief te zetten: in de laatste twee weken zijn meer mensen hun job kwijtgeraakt dan in de laatste twee jaar van de recessie samen. Volgens economen zou de werkloosheidsgraad nog stijgen tot 15 procent van de totale werkende bevolking. Dat is vergelijkbaar met pakweg de Tweede Wereldoorlog.

Vooral in Californië, New York, Michigan en Florida zijn veel mensen hun werk kwijt. In de Golden State zijn 871.992 mensen werkloos geworden.

Anders dan de recessie

Toch is niet iedereen pessimistisch. De economische impact van het coronavirus is namelijk niet te vergelijken met die van een recessie. Een recessie is een periode waarin de groei twee kwartalen op rij daalt.

‘Deze cijfers tonen geen dalende vraag’, zegt econoom Dean Baker van het Center for Economic and Policy research van de universiteit van Utah aan The Guardian. ‘Tijdens de recessie van 2008 waren er ook werkloosheidscijfers tot bijna 10 procent. Daar hadden we geen controle over. Dit hebben we wel onder controle, want we sluiten de economie bewust af’, zegt Baker.

Zodra de lockdown voorbij is, zal de economie eerst gedeeltelijk en dan volledig opnieuw opstarten. Toch zullen veel industrieën overheidshulp nodig hebben om een vlotte doorstart te kennen. De VS hebben daar al verschillende hulpplannen voor klaargelegd. Ook in de EU en in eigen land staan er steunpakketten klaar.

Lees ook:

Meer