Transfersom Argentijnse voetballer volledig betaald in crypto: “Historisch moment voor het Zuid-Amerikaanse voetbal”

Deze week raakte bekend dat de transfer van Banfield-middenvelder Giuliano Galoppo naar de Braziliaanse topclub São Paulo FC volledig werd vereffend in de stablecoin USD Coin (USDC). Leuk nieuws voor de cryptowereld, maar het is ook een indicatie van de beroerde toestand van de Argentijnse economie.

Giuliano Galoppo zou voor 8 miljoen USD Coins naar het Braziliaanse team getransfereerd zijn, met behulp van de Mexicaanse crypto exchange Bitso.

“Dit is een historisch moment voor het Zuid-Amerikaanse voetbal. Onze voornaamste missie is bij te dragen tot meer modernisering en inclusie, en dit is weer een belangrijke stap in die richting”, liet Thales Freitas, CEO van Bitso Brazilië, optekenen.

De club vroeg echter niet om betaald te worden in digitale munten omwille van zijn cryptoliefde, maar om eerder pragmatische redenen.

Crisis

Context: Argentinië wordt getergd door een economische crisis die met de dag erger lijkt te worden. De links-progressieve regering heeft de toegang tot Amerikaanse dollars en andere valuta beperkt om te voorkomen dat de officiële koers zou stijgen. Een van de gevolgen is dat de dollar van de zwarte markt (305 pesos voor 1 dollar) tegen meer dan het dubbele van de waarde van de officiële dollar (133 pesos voor 1 dollar) verhandeld wordt.

Nu de jaarlijkse inflatie de drie cijfers nadert en de peso dus het grootste deel van zijn waarde ten opzichte van de dollar heeft verloren, zoeken Argentijnen naar manieren om de waardedaling op te vangen.

Een van die manieren is een grotere adoptie van cryptomunten, vooral stablecoins. Het gebruik van deze cryptomunten, die gelijke tred moeten houden met de koers van fiatvaluta’s, is nog toegenomen na het schokkende aftreden van de Argentijnse minister van Economie eerder deze maand.

Ondanks de noviteit van de crypto-voetbaltransfer zal de transactie waar Galoppo bij betrokken is, mogelijk toch aan regelgeving onderworpen zijn. Tegenover de financiële nieuwssite Bloomberg hebben bronnen van de Argentijnse centrale bank verduidelijkt dat het hier om een exporttransactie gaat. Als gevolg daarvan zal Banfield gedwongen zijn hun USDC in pesos te liquideren via de officiële wisselmarkt.

Niet de eerste crypto-voetbaltransfer

De casus Galoppo is overigens niet de eerste voetbaltransfer waar alleen cryptomunten mee gemoeid zijn. Begin vorig jaar werd de 37-jarige David Barral de allereerste speler ter wereld van wie de transfersom betaald werd met cryptovaluta’s.

De Spanjaard tekende bij DUX Internacional de Madrid, in de Spaanse derde klasse, en kwam over van Racing Santander.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20