Argentinië stelt nieuwe “superminister” aan en ontslaat minister van Economische Zaken al na drie weken

De Argentijnse president Alberto Fernández heeft donderdag besloten om een ingrijpende kabinetswijziging door te voeren. De Argentijn voegde de ministeries van Productieve Ontwikkeling en Landbouw, Economische Zaken en Veeteelt en Visserij samen tot een nieuw “superministerie”, dat zal worden geleid door de voorzitter van het Lagerhuis, Sergio Massa. Massa is daarmee alweer de derde minister van van Economische Zaken in drie maanden tijd.

De benoeming van Massa komt slechts enkele weken na het aantreden van de links georiënteerde Silvina Batakis als de nieuwe minister van Economische Zaken. Batakis volgde begin juli haar voorganger Martín Guzmán op, die geen antwoord wist te formuleren op het torenhoge inflatiecijfer (64 procent op jaarbasis), de protesten van boeren en sociale bewegingen en het feit dat een groot deel van de Argentijnen in armoede leeft.

De Argentijnse regering heeft nog geen verklaring gegeven voor het ontslag van Batakis, maar een anonieme regeringsfunctionaris zegt tegen nieuwsdienst Bloomberg dat verschillende leden van de regeringscoalitie verbijsterd zijn door het ontslag. Batakis zal leiding gaan geven aan de staatsbank Banco de la Nación Argentina

Impopulaire bezuinigingen

De nieuwe “superminister” Massa is een voormalig burgemeester van een voorstad van hoofdstad Buenos Aires, die zich in 2015 kandidaat stelde voor het presidentschap. Hij eindigde daarbij als derde. 

Deskundigen verwachten dat de Argentijn de impopulaire bezuinigingen – die onderdeel zijn van de deal met het IMF – maar deels zal doorvoeren. “Het is onwaarschijnlijk dat Massa alles zal gaan doen om de zo gehate bezuinigingen door te voeren. Hij is namelijk een populist, met presidentiële ambities”, zegt Eduardo Levy-Yeyati van het in Buenos Aires gevestigde adviesbureau Elypsis Partners tegen Bloomberg.

Veel Argentijnen zijn ontevreden over de deal met het IMF. President Alberto Fernandez zei begint maart dat hij de deal “minacht”, maar dat hij noodzakelijk is de Argentijnse economie. “Laat me eraan toevoegen dat de infrastructuur zal blijven groeien, het onderwijs niet zal instorten en dat gepensioneerden in leven zullen blijven”, aldus Fernandez.

Politieke crisis

De huidige politieke crisis in Argentinië is het gevolg van een lang aanslepend conflict tussen president Fernandez en de vicepresident Cristina Fernández de Kirchner. Volgens Kirchner, die het eerder al aan de stok had met de opgestapte Guzmán, is de deal met het IMF een doodvonnis voor een groot deel van de bevolking, waarvan zo’n  31,2 procent in armoede leeft.

Het kamp van Kirchner is van mening dat de overheidsuitgaven juist flink verhoogd moeten worden, om zo de armoede in het land effectief te bestrijden. 

Het verhogen van de overheidsuitgaven gaat echter in tegen de overeenkomst met het IMF. Volgens de deal moet de regering juist het begrotingstekort terugdringen, de reserves vergroten en de financiering door de centrale bank verminderen. Zo moet het land zijn energiesubsidies voor burgers verlagen en worden de belastingen op openbare nutsvoorzieningen verhoogd. Momenteel betalen veel Argentijnen onder de marktprijs voor gas en energie, wat als een loden strop rond de nek van de regering hangt.

Duizenden demonstranten marcheerden als reactie op het nieuws door de straten van de hoofdstad heen en verzamelden zich voor de Casa Rosada, het regeringspaleis. Vakbonden en oppositiepartijen zeggen dat de regering het zich niet kan veroorloven om de schulden aan het IMF terug te betalen, zeker niet te midden van een recessie.

De economische instabiliteit leidt onderwijl tot een sterk toegenomen populariteit van crypto. Volgens nieuwsdienst Bloomberg heeft Argentinië een groter percentage werknemers dat wordt uitbetaald in crypto dan waar dan ook ter wereld. Vooral techbedrijven lijken hun weg naar digitale munten te vinden.

(evb)

Meer