Metamorfose op til voor tweede grootste stablecoin

USD Coin (USDC), de tweede grootste stablecoin op de markt, ondergaat een metamorfose. Circle, het bedrijf achter de cryptomunt, zegt dat het de samenstelling van de reserves van de stablecoin opnieuw gaat wijzigen. Dankzij die reserves wordt USD Coin niet onderworpen aan de volatiele bewegingen die eigen zijn aan de cryptomarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Stablecoins worden niet blootgesteld aan de volatiele koersen op de cryptomarkt. Dat komt omdat de waarde van zo'n munt gekoppeld wordt aan een bepaalde valuta, zoals de Amerikaanse dollar. Dat betekent wel dat het bedrijf achter zo'n cryptomunt over voldoende reserves moet beschikken. USD Coin gaat nu net de samenstelling van die reserves wijzigen.

De koers van USD Coin weerspiegelt die van de Amerikaanse dollar. Dat betekent dus dat 1 USD Coin 1 dollar waard is. De munt wordt in principe dan ook gedekt door echte dollars op een bankrekening. Maar in juli kwam aan het licht dat dat niet langer het geval was voor de USD Coin. Uit een onafhankelijk rapport van het internationale accountbedrijf Grant Thornton bleek toen dat cash iets meer dan 60 procent uitmaakte van de reserves van USD Coin. De overige 40 procent werd gedekt door verschillende vormen van schuldpapier en obligaties.

Het belang van die samenstelling van reserves valt niet te onderschatten. Het is net door die reserves dat stablecoins zich kunnen onderscheiden van andere cryptomunten. Doordat de stablecoins gekoppeld zijn aan een bestaande valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de euro, worden ze niet blootgesteld aan de volatiele koersen op de cryptomarkt.

Samenstelling reserves wijzigen

Circle heeft nu laten weten dat het de samenstelling van de reserves van USD Coin opnieuw verandert, met alleen contant geld en obligaties van het Amerikaanse ministerie van Financiën als onderpand voor de stablecoin. Centre, een consortium opgericht door Circle en het cryptohandelsplatform Coinbase dat de stablecoin heeft ontwikkeld, onthulde de verandering op zondag.

“Met het oog op het sentiment in de gemeenschap, onze toewijding aan vertrouwen en transparantie, en een evoluerend regelgevend landschap, heeft Circle, met de steun van Centre en Coinbase, aangekondigd dat het de USDC-reserve nu volledig in contanten en kortlopende Amerikaanse schatkistcertificaten zal aanhouden”, klinkt het in een blogpost. “Deze veranderingen worden met spoed doorgevoerd en zullen tot uiting komen in toekomstige accountantsverklaringen van Grant Thornton.”

27 miljard dollar

Stablecoins worden voornamelijk gebruikt door cryptobeleggers om snel en vlot te kunnen investeren in andere cryptomunten. Daarnaast gebruiken veel beleggers stablecoins als veilige haven om tijdelijk hun opbrengsten te parkeren. Op die manier worden ze niet blootgesteld aan de volatiele koersbewegingen op de cryptomarkt.

USD Coin is met een marktwaarde van 27 miljard dollar de op één na grootste stablecoin op de markt. De eerste plaats is weggelegd voor Tether (USDT). De marktwaarde van die stablecoin komt uit op maar liefst 75 miljard dollar. Vorige maand heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een fraudeonderzoek gelanceerd naar de populaire cryptomunt. De federale aanklager wil achterhalen of Tether tijdens de begindagen foutieve informatie verleende aan banken waar ze mee in zee ging.

Tijdens een recente vergadering van de Federal Reserve hebben de toezichthouders overigens hun bezorgdheden geuit over de stablecoins. De Amerikaanse centrale bank wil dat die cryptomunten gereguleerd worden omdat ze mogelijk risico’s voor de stabiliteit van het financiële systeem met zich meebrengen.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20