Belastingen betalen in Bitcoin? Argentijnse hoofdstad Buenos Aires maakt het mogelijk

Latijns-Amerika is getroffen door cryptokoorts. Zo zal het stadsbestuur van Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, het mogelijk maken om inwoners belastingen te laten betalen in cryptomunten. Dat heeft burgemeester Horacio Rodríguez Larreta maandag aangekondigd. Het bericht komt enkele weken nadat het Braziliaanse Rio de Janeiro verklaarde dat een gemeentelijke onroerendgoedbelasting vanaf 2023 vereffend zou kunnen worden in digitale munten.

Waarom is dit belangrijk?

Latijns-Amerikaanse overheden lijken vaart te maken met crypto-gerelateerde wetgeving en dito projecten. Zo was het Centraal-Amerikaanse El Salvador de eerste natie ter wereld die Bitcoin als betaalmiddel legaliseerde. In Brazilië heeft de Senaat dan weer het eerste wetsvoorstel dat is gericht op het reguleren van de cryptomarkt, goedgekeurd. En ook Mexico en Honduras flirten met de adoptie van Bitcoin.

Volgens burgemeester Larreta zal het bestuur van de miljoenenstad weliswaar niet direct digitale munten van inwoners ontvangen. In plaats daarvan zullen de cryptovaluta’s door “toonaangevende” cryptobedrijven in Argentijnse peso’s worden omgezet voordat ze aan de stad worden gegeven.

“De stad gaat geen crypto op openbare rekeningen hebben, maar door middel van een overeenkomst met virtuele wallets gaan we nog een betalingsmogelijkheid toevoegen aan de mogelijkheden die we al hebben, met het idee om dingen gemakkelijker te maken”, verklaarde Rodríguez Larreta.

De dienst zal beschikbaar zijn in de “komende maanden”, liet Diego Fernández, Buenos Aires’ secretaris van innovatie en digitale transformatie, optekenen door de cryptonieuwssite CoinDesk. Hij voegde eraan toe dat de lokale cryptobeurzen SatoshiTango, Buenbit, Ripio en Belo, en het in Mexico gevestigde Bitso, deel zullen uitmaken van het initiatief.

Blockchaintechnologie

In maart presenteerde Buenos Aires nog een witboek met een voorstel voor een op blockchain gebaseerd digitaal identiteitsplatform, dat de inwoners van de stad controle moet geven over hun persoonlijke gegevens. Dit zal naar verwachting operationeel zijn tussen het laatste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023, vertelde Fernandez eerder aan CoinDesk.

Volgens Larreta zal het digitale identiteitsplatform in het tweede kwartaal van 2022 vaccinatiebewijzen en COVID-19-testresultaten omvatten. Later dit jaar zal het ook documenten van de burgerlijke stand en onderwijsdocumenten omvatten.

Vorig jaar heeft de haven van Buenos Aires ook blockchaintechnologie aangewend om z’n maritiem systeem te moderniseren.

Brazilië

Ook in Brazilië, de oosterbuur van Argentinië, beweegt er veel op cryptovlak. Zo zal de metropool Rio de Janeiro het betalen van gemeentelijke vastgoedbelasting in cryptomunten vanaf 2023 toestaan.

Daarnaast heeft de Senaat in een plenaire zitting het eerste wetsvoorstel van het land aangenomen dat de weg zal bereiden voor de creatie van een regelgevend kader voor de Braziliaanse crypto-industrie, bericht Cointelegraph.

Het wetsvoorstel moet worden goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden en vervolgens worden afgetekend door president Jair Bolsonaro om als wet van kracht te worden in het land. Dit zal naar verwachting gebeuren tegen het einde van 2022.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20