Franse TotalEnergies brengt zonne-energie naar Vietnam

Vietnamese bedrijven staan onder druk om over te stappen van fossiele brandstoffen naar vormen van hernieuwbare energie.

Het Franse energiebedrijf TotalEnergies heeft een deal gesloten met vastgoedontwikkelaar KCN Vietnam over de plaatsing van een groot aantal zonnepanelen.

TotalEnergies zal zo’n 280.000 vierkante meter aan zonnepanelen aanbrengen op de daken van fabrieken en warenhuizen van KCN. Met die hoeveelheid panelen zou de firma elk jaar zeker 51 gigawattuur aan elektriciteit kunnen opwekken. Dat kondigde het Vietnamese bedrijf deze week aan in een persbericht. Hoeveel KCN zal betalen aan TotalEnergies voor de zonnepanelen is niet bekend.

TotalEnergies zal de zonnepanelen de komende 20 jaar exploiteren en zo jaarlijks 23.390 ton aan uitgestoten koolstofdioxide vermijden voor KCN, meent de Vietnamese firma nog.

‘Made in Vietnam’ rukt op

KCN zal wellicht niet het enige Vietnamese bedrijf zijn dat in de nabije toekomst fors zal inzetten op een energietransitie. Steeds meer multinationals die een grote invloed hebben op de productie in het land, zoals speelgoedmaker Lego en techreus Apple, eisen dat Vietnamese fabrieken schonere energie gebruiken.

Vietnam wordt steeds nauwer betrokken bij de werking van internationale toeleverketens, zoals die van Apple. Het elektriciteitsnetwerk van Vietnam leunt echter nog altijd vooral op steenkool, aardgas en deels op waterkracht. De lokale voorraad van zonne- en windenergie kan de vraag er ook nog niet bijbenen. Bovendien mogen Vietnamese bedrijven nog geen hernieuwbare energie aankopen van privéspelers, weet de Japanse krant Nikkei Asia.

Oliebedrijven transformeren oude zakenmodel

De deal met TotalEnergies toont ook aan dat gevestigde energiebedrijven, die hoofdzakelijk aardgas en olie verkochten, hun zakenmodel willen transformeren. Zo is ook oliereus Eneos van plan om energiebedrijf Japan Renewable Energy te kopen voor een slordige 1,8 miljard dollar.

“We waren op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner om onze huurders van schone energie te voorzien. Het was een lange reis, maar uiteindelijk hebben we het memorandum van overeenstemming met TotalEnergies ondertekend”, zegt KCN-Chief Operating Officer Tran Huyn aan Nikkei Asia.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20