Apple maakt voor het eerst iPads in Vietnam door Chinese lockdowns

De maandenlange lockdown van Shanghai drijft Apple verder in de armen van Vietnam. De Amerikaanse techgigant wil er de onderbreking van zijn toeleverketen goedmaken.

Voor het eerst ooit gaat Apple een deel van zijn iPad-productie verhuizen van China naar Vietnam. De lockdowns in en rond de Chinese grootstad Shanghai zouden tot die beslissing geleid hebben. Apple zag zich gedwongen om zijn onderbroken toeleverketen aan te vullen in Vietnam, vertellen insiders aan de Japanse krant Nikkei Asia.

De Chinese autoproducent en batterijmaker BYD, een van de bedrijven die iPads opbouwt voor Apple, beschikt over een productielijn in Vietnam. Het Chinese bedrijf zal daar weldra iPads produceren om de voorraad te beschermen tegen toekomstige tekorten en bevoorradingsproblemen. De situatie in China blijft namelijk onvoorspelbaar. Het zero-COVID beleid wordt schijnbaar niet opgeborgen, wat de industrie- en transportsector verlamt.

Apple overweegt al langer om de iPad en andere producten steeds vaker buiten China te maken. De plannen om dat in Vietnam te doen, werden vorig jaar echter uitgesteld vanwege een COVID-19-uitbraak in dat land.

AirPods al een tijdje “Made in Vietnam”

De iPad is niet het eerste Apple-product dat in Vietnam zal vervaardigd worden. Ook de AirPods worden er al enige tijd gemonteerd. Het is een duidelijk signaal dat Vietnams verwerkingsindustrie steeds meer aan belang wint door de lockdowns in China. 

Apple vraagt zijn producenten buiten de lockdowngebieden ook om enkele maanden extra aan voorraad te produceren om te zorgen dat het aanbod van zijn producten niet stokt. Dit geldt voor zowel de productie van iPhones, iPads, AirPods en MacBooks, weten de insiders. Het zou gaan over componenten zoals printplaten, processors en computerchips die de stroomvoorraad van toestellen voor hun rekening nemen.

Het bedrijf hoopt dat producenten buiten Chinese lockdowngebieden genoeg extra onderdelen kunnen maken om voldoende te compenseren voor de lockdown van Shanghai en andere grootsteden zoals Jiangsu. In die laatste stad zou ook een acuut gevaar zijn voor verdere onderbrekingen van de toeleverketen.

Riskant voor leveranciers

Voor de producenten zelf is het riskant om volledig in te gaan op de wensen van Apple. De vraag naar technologische snufjes zou wel eens een diepe duik kunnen nemen vanwege de wereldwijd stijgende inflatiecijfers. Als Apple dan de extra voorraden niet koopt, kunnen producenten in de problemen komen.

“Die extra voorraden voor Apple kunnen een zware last worden voor de leveranciers als de productie van andere leveranciers niet weer wordt verstoord door lockdowns”, zegt een topman van een leverancier van componenten tegen Nikkei Asia. Volgens deze insider zouden de meeste leveranciers hun voorraad wel degelijk aanvullen met extra’s, maar “zeker niet” met genoeg om het aandeel van rivalen volledig te compenseren.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20