Apple, Google en Amazon zitten vast in China door Covid-19

Lokale uitbraken van Covid-19 in Azië verstoren de plannen van Apple, Google en Amazon om de productie van hardware te verhuizen naar Vietnam.

Waarom is dit belangrijk?

De verstrenging van coronamaatregelen in China door lokale uitbraken van het coronavirus gooien roet in het eten van de plannen van techspelers zoals Apple, Google en e-commercegigant Amazon. De Amerikaanse bedrijven willen namelijk het zwaartepunt van hun productie verhuizen van China naar Vietnam.

Zo zal Googles nieuwe Pixel 6-smartphone dan toch in China geproduceerd worden, terwijl het bedrijf plande om de productie vorig jaar al naar het noorden van Vietnam te brengen, weet de Japanse krant Nikkei Asia.

Net zoals de Pixel 5, zal het nieuwe product van Google dus vervaardigd worden in de zuidelijke Chinese techstad Shenzhen. Dat komt vooral omdat Google zijn ingenieurs niet naar Vietnam krijgt door een reisverbod in China. De Aziatische supermacht worstelt al verschillende maanden met een sluipende terugkeer van het coronavirus binnen de eigen grenzen.

Apple en Amazon

Ook Apple blijft voorlopig in China “vastzitten”. De volgende lading AirPods zal ook in China van de band rollen, in plaats van in Vietnam zoals voorzien. Het bedrijf hoopt later dit jaar toch 20 procent van de productie van alle AirPods naar Vietnam te brengen, weet Nikkei Asia via insiders.

De AirPods zijn bovendien de eerste producten die Apple twee jaar geleden begon te produceren in Vietnam, sinds de economische spanning tussen de Verenigde Staten en China begon op te lopen onder president Trump.

Uiteindelijk wil Apple ook MacBooks en iPads volledig in Vietnam maken. Die plannen moeten voorlopig ook opgeborgen worden. De toeleveringsketen van de benodigde materialen om die producten in elkaar te zetten, ontbreekt momenteel in Vietnam. Nogmaals is de Covid-19-pandemie de boosdoener.

Amazon plant ook al enkele maanden om de productie slimme deurbellen, luidsprekers en veiligheidscamera’s van China naar Vietnam te verhuizen. Sinds mei is het optrekken van nieuwe productielijnen echter vertraagd, omdat het aantal besmettingen in de noordelijke regio van Vietnam fors oplopen.

Technische kennis ontbreekt

Dankzij zijn jonge arbeidsmarkt en positie als buurland van China, zit Vietnam in een uitstekende positie om de productie van techbedrijven aan te trekken.

Het land werd sinds 2018 enkel aantrekkelijker, toen Washington begon met het opleggen van sancties en tarieven op goederen die in China werden vervaardigd. Apple, Google, Amazon, Microsoft en Dell hebben ondertussen allemaal al fabrieken opgetrokken in het land.

Maar de arbeidsmarkt in Vietnam ontbreekt nog aan de expertise om nieuwe volwaardige productielijnen uit te bouwen. En de ervaren werkkrachten van de Amerikaanse techbedrijven zullen dankzij Covid-19 nog voor een onvoorziene tijd vastzitten in China.

Zo zullen de Amerikaanse techbedrijven nog verschillende maanden “vastzitten” in China voor ze hun verhuis naar Vietnam kunnen finaliseren.

(am)

Lees ook: Covid-19 terroriseert China opnieuw: Hongkongse beurs krijgt klappen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20