Nieuwe Covid-variant ontdekt in Vietnam: ‘Mix tussen Indiase en Britse variant’

De Vietnamese gezondheidsdiensten ontdekten zaterdag een nieuwe, zorgwekkende mutatie van het coronavirus. De nieuwe variant zou feitelijk een combinatie zijn van de ‘Indiase’ en ‘Britse’ variant en zich bovendien verspreiden via de lucht, meent de Vietnamese overheid.

Vietnam is een land waar er tot nu toe maar relatief weinig gevallen van Covid-19 waren. Begin mei stond de teller nog rond de 3.000 besmettingen, met een bevolking van 96,4 miljoen mensen. In de laatste drie weken is dat cijfer enorm beginnen pieken. Momenteel zijn er in totaal 7.168 gevallen in het land geteld.

Daar zit mogelijk een nieuwe Covid-variant achter. Vietnamees minister van Gezondheid Nguyen Thang Long deelde zaterdag de bevindingen over de nieuwe variant aan de overheid mee, weet Reuters.

Verspreiding via de lucht

‘We hebben een nieuwe Covid-19-variant ontdekt die karakteristieken vertoont van twee bestaande varianten die voor het eerst aangetroffen werden in India en het Verenigd Koninkrijk’, zei Nguyen.

Volgens de Vietnamese minister is de mutatie bijzonder gevaarlijk en kan die zich zelfs via de lucht verspreiden. Deze variant zou ook zeer infectieus zijn, zoals de Britse variant.

De Vietnamese overheid zal weldra de genetische code van het virus beschikbaar stellen voor internationale virologen.

Geen bewijs dat varianten dodelijker zijn

De ‘Indiase’ variant van Covid-19 (B.1.617.2) werd voor het eerst opgemerkt in India in oktober 2020. Die gemuteerde versie van het virus zou nog besmettelijker zijn dan de Britse variant (B.1.1.7) die voor het eerst werd aangetroffen in de stad Kent.

Volgens huidig onderzoek zijn vaccins zoals die van Pfizer en AstraZeneca effectief tegen de Indiase en Britse variant na zeker twee doses. De bescherming van één prikje lijkt op dit moment minder effectief.

Er is ook nog geen uitsluitend bewijs gevonden dat de Britse en Indiase variant dodelijker zouden zijn dan andere varianten van Covid-19. Zoals gewoonlijk lopen vooral oudere mensen en personen met onderliggende gezondheidsproblemen het grootste risico om een ernstige symptomen te ontwikkelen.

Lees ook: ‘Indiase variant is van wereldwijde zorg’, zegt WHO

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20