Covid-19 terroriseert China opnieuw: Hongkongse beurs krijgt klappen

De Hang Seng Index zakte voor de derde dag op rij door een vertraging van de economische activiteit in China. Daar wordt de economie namelijk gedwarsboomd door uitbraken van de Delta-variant.

Waarom is dit belangrijk?

Vorige week zag China zich genoodzaakt om Ningbo-Zhoushan, de derde drukste haven ter wereld, tijdelijk te sluiten vanwege een lokale uitbraak van de Delta-variant. De vrees voor een ontluikende economische crisis, die wereldwijde gevolgen kan hebben, bereikte maandagochtend de beurs van Hongkong.

De Hang Seng, de aandelenmarkt van Hongkong, zakte vandaag voor de derde handelsdag op rij door een nieuwe uitbraak van Covid-19 op het vasteland. De Chinese autoriteiten worstelen al enkele maanden met een groeiend aantal besmettingen van de Delta-variant in verschillende streken van het land. Dat kan de wind uit de zeilen van de, voorheen al minder snel groeiende, Chinese economie halen, vreest men in Hongkong.

Tijdens de middagpauze stond de Hang Seng Index, de lijst van de grootste Chinese bedrijven op de beurs, al 0,7 procent lager. De beurs van Shanghai kon wel een groei van iets meer dan 0,2 procent optekenen, weet de Hongkongse krant South China Morning Post.

De grootste verliezers

De koers van de Chinese autobouwer BYD zakte met maar liefst 6,6 procent. China’s grootste voedselbezorger Meituan zag de waarde van zijn aandelen met zeker 5,2 procent zakken.

Sunny Optical, een elektronische lensfabrikant, zag de koers van zijn aandelen met 2 procent zakken. Volgens Bloomberg zal het bedrijf met zo’n 2,58 miljard yuan (338 miljoen euro) echter nog steeds een grotere netto winst ophalen in 2021 dan vorig jaar.

Ook de aandelen van techgigant Tencent, de ontwikkelaar achter WeChat, zakte met meer dan 3 procent.

Delta-variant onder controle krijgen

De Chinese economie groeide in het tweede jaarkwartaal met 7,9 procent aan, in vergelijking met vorig jaar. In het eerste kwartaal ging diezelfde vergelijking op voor een groei van 18,3 procent. De totale groei van de Chinese economie in de eerste zes maanden van dit jaar staat op zo’n 12,7 procent, vergeleken met 2020.

China zal de uitbraak van de Delta-variant onder controle moeten krijgen om meer lockdowns te vermijden, die de economie verder kunnen beschadigen.

De groei van de industriële activiteit van het land begint ondertussen al te haperen, weten we door rapporten die de Japanse krant Nikkei Asia kon inkijken.

(am)

Lees ook: China gaat derde drukste haven ter wereld deels sluiten na Covid-uitbraak: opnieuw prijsverhoging van containerschepen in de maak?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20