Covid-19 is stilletjes bezig aan een comeback in China

Aan de grens tussen China en Myanmar is er een uitbraak van Covid-19-besmettingen aan de gang. China heeft te maken met het grootste aantal nieuwe gevallen sinds twee maanden. Die zijn op dit moment wel allemaal geconcentreerd in de zuidwestelijke grensprovincie Yunnan.

Hoewel buurland Myanmar de laatste paar maanden elke dag minder dan 100 gevallen van Covid-19 per dag registreert, heeft het virus via dat land wellicht een weg terug naar China gevonden. In Ruili, een Chinese stad in de zuidwestelijke provincie Yunnan die grenst aan Myanmar, wordt er nu gevreesd dat er een nieuwe uitbraak aan de gang is.

Sinds maart vorig jaar is China volgens de officiële cijfers van dat land zo goed als coronavrij, waardoor de Chinese economie als enige land in de wereld kon spreken van enige economische groei in 2020. Enkel in januari 2021 moest China afrekenen met enkele honderden infecties. Die kleine uitbraken werden nog voor het einde van dezelfde maand uitgestampt.

Volgens de genetische analyse van elf nieuwe zieken in Ruili, is er echter sprake van een Covid-19-virusstam afkomstig uit Myanmar. De patiënten zijn ook allemaal van Myanmarese afkomst. In het gehele Aziatische land met 1,39 miljard inwoners werden er diezelfde dag maar 15 nieuwe gevallen officieel vastgesteld. Ook 32 reizigers met Covid-19 werden in quarantaine geplaatst tijdens grenscontroles.

Wat is het plan nu?

Het zal moeilijk worden om Ruili volledig af te sluiten van de buitenwereld om de uitbraak in te dijken. De stad speelt een sleutelrol voor het personenverkeer tussen China, Myanmar, Laos en Vietnam. Illegale immigratie vanuit die laatste landen naar China is overigens de laatste maanden nog nooit zo hoog geweest.

Duizenden mensen proberen sinds de pandemie hun land te verlaten en China te betreden waar er min of meer sprake is van het ‘normale leven’ zonder besmettelijk virus. Het aantal Myanmarese migranten steeg de afgelopen weken ook door de bloedige onderdrukking van protesten in dat land sinds de militaire coup van februari.

De overheid van Ruili zet al haar inwoners in verplichte thuisisolatie. Daarna zal er een grootschalige testoperatie op poten worden gezet. De stad maakte het al sinds vorige week moeilijker voor burgers om de regio te verlaten, om zo de verspreiding tegen te gaan.

Er wordt ook een massale vaccinatiecampagne voorbereid, waardoor de hele stad, met zo’n 140.000 officiële inwoners, snel herd immunity zou moeten opbouwen. Volgens de Chinese staatsmedia CCTV zullen de duizenden Myanmarese migrantenwerkers in de stad, die vaak werken als vertalers, ook een prikje krijgen.

Op dit moment telde China iets meer dan 90.000 Covid-19 besmettingen. Er stierven in het land zo’n 4.636 aan complicaties van de ziekte, een buitengewoon laag cijfer. (am)

Meer