Apple wijkt uit naar Taiwan om eigen 5G-modems voor iPhones te produceren: wat heeft het eiland te bieden aan de techreus?

Apple zet fors in op zijn relatie met de Taiwanese chipbakker TSMC, ofwel het belangrijkste bedrijf waarvan de meeste Europeanen nog nooit van gehoord hebben.

Interessant nieuws in de techwereld vandaag. Apple zal wellicht de handen in elkaar slaan met chipreus TSMC om op maat gemaakte 5G-modems voor de volgende iPhones te maken. Volgens de Japanse krant Nikkei Asia staat die samenwerking gepland voor 2023.

Dat Apple de aanwezigheid van zijn productie binnen China steeds meer afbouwt, zou niemand hoeven te verbazen. De westerse techgiganten komen er steeds vaker terecht in slechte papieren. Zo moet Apple geregeld buigen voor de grillen van de Chinese autoriteiten, waardoor er al gegevens van klanten werden doorgespeeld aan de Communistische Partij en religieuze apps uit de App Store werden gesmeten. Daarnaast leidt de toeleveringsketen van Apple in China ook nog door een lopende energiecrisis binnen het land en bijzonder draconische uitvoer- en invoerregels, die gericht zijn op tegenhouden van het coronavirus.

Apple en andere techreuzen kijken daarom steeds vaker naar Vietnam, een eveneens communistisch buurland van China, maar wel met een veel jongere en werklustige bevolking, om hun productie te huisvesten. Taiwan komt nu ook op dat lijstje terecht, en wel voor één simpele reden.

De koning van computerchips

Taiwan is namelijk de koning van computerchips zoals de bijzonder essentiële halfgeleiders, die nodig zijn voor de productie van bijna elk modern elektronisch product en elektrische wagens. TSMC, ofwel de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, is de grootste onafhankelijke producent van computerchips ter wereld. Het bedrijf is sinds dit jaar ook het meest waardevolle bedrijf van Azië en heeft binnen de wereld van halfgeleiders een marktaandeel van 58 procent in handen.

TSMC blinkt niet alleen uit door zijn globale marktaandeel, maar ook door zijn innovaties. Het bedrijf kan op dit moment al microchips van 3 nanometer produceren, terwijl de meeste van zijn concurrenten “maar” tot aan 5 nanometer raken. In mei kondigde TSMC aan dat het in theorie zelfs chips kleiner dan 1 nanometer kan produceren. Indien het Taiwanese bedrijf daar in slaagt, wordt de wet van Moore, die stelt dat de miniaturisatie van technologie om de twee jaar verdubbelt, gewoon verder gezet. Iets waarvan vele wetenschappers dachten dat het onmogelijk was om vol te blijven houden.

Amerikaans monopolie gebroken

Volgens insiders waar Nikkei Asia mee kon spreken, wil Apple met TSMC een 5G-modem produceren die met 4 nanometer inderdaad kleiner zal zijn dan dat de meeste Amerikaanse, Japanse of Zuid-Koreaanse ontwikkelaars kunnen klaarspelen. Apple zou ook werken aan eigen radiofrequenties en millimetergolfcomponenten om de modem te faciliteren. TSMC en Apple zouden tenslotte ook timmeren aan een nieuwe chip om de stroom van de toekomstige iPhones beter te beheren.

Ook interessant om te weten: op dit moment worden alle componenten voor iPhones met 5G-functies gemaakt door de Amerikaanse chipbakker Qualcomm. De deal met TSMC doorbreekt dus het monopolie dat Qualcomm had over de productie van 5G-modems voor Apple. Vanaf 2023 zal Qualcomm zelfs maar 20 procent van alle 5G-modems afleveren, weet Nikkei Asia.

Dat is mogelijk goed nieuws voor iPhone-gebruikers. Apple zou namelijk heel wat productiekosten kunnen verlagen door niet alleen meer met Qualcomm samen te werken, maar zal ook efficiëntere toestellen kunnen afleveren. Of dat iets zal veranderen aan de prijs van iPhones is betwijfelbaar.

(kg)

Meer