Quick Charge 5 van Qualcomm laadt je smartphone op tot 50 procent in 5 minuten

Qualcomm heeft de nieuwe versie van zijn technologiestandaard voor het opladen van smartphones bekendgemaakt. Met Quick Charge 5 kan u in 5 minuten tot 50 procent opladen en in een kwartier zelfs volledig.

In het nieuws: Qualcomm heeft zijn nieuwste snellaadstandaard Quick Charge 5 geïntroduceerd. De technologie kan laadsnelheden tot 100 W aan. Dat schrijft de website AnandTech.

  • Quick Charge 5 komt er drie jaar na Quick Charge 4, de vorige standaard van Qualcomm.
  • Qualcomm heeft voor zijn nieuwe technologie het bestaande PD-PPS-protocol omarmd. Daardoor kan u ook met andere opladers gelijkaardige snelheden halen. Onder andere het Chinese merk Oppo lanceerde recent een oplaadsysteem tot 125 W.

Hoe snel is het?

  • Volgens Qualcomm kan u een batterij van 4.500 mAh in vijf minuten tijd voor de helft opladen. In een kwartier tijd kan u die accu helemaal volladen.
  • Quick Charge 5 zou vier keer zo snel zijn als zijn voorganger, uw toestel 10 graden Celsius koeler houden en daardoor ook 70 procent efficiënter zijn. Dat laatste is mogelijk omdat de hardware voor spanningsregulatie zich niet langer in de smartphone, maar in de oplader bevindt.

Voor welke toestellen? Het aantal toestellen dat gebruik kan maken van Quick Charge 5 van Qualcomm is momenteel nog beperkt. Daarvoor moet namelijk aan enkele eisen voldaan worden.

  • Om snelladen tot 100 W te halen moet de smartphone een accu hebben in twee delen. Anders is de maximumsnelheid 45 W.
  • Het duurt wel nog enkele maanden voor de technologie beschikbaar zal zijn. Quick Charge 5 is wel backwards compatible. Daardoor zal u bestaande toestellen – die vaak onderdelen van Qualcomm hebben – met een nieuwe oplader supersnel kunnen opladen.
  • In de praktijk zijn er al drie toestellen waarvan bevestigd is dat ze compatibel zijn met Quick Charge 5: de Samsung Galaxy S20 5G, de LG V30 en de Nokia 8.
Meer