Apple verwijdert Koran- en Bijbelapp in China op vraag van autoriteiten

Apple heeft de apps Quran Majeed en Bible App by Olive Tree verwijderd van hun App Store in China. Dat melden de BBC en Business Insider. Quran Majeed heeft meer dan 5 miljoen downloads in de Google Play Store, terwijl Bible App by Olive Tree iets meer dan 1 miljoen heeft.

Apple vertelde de BBC dat Chinese functionarissen hadden gezegd dat de apps wetten over het hosten van illegale religieuze teksten schonden.

China erkent officieel de islam als godsdienst, maar het land wordt tegelijkertijd beschuldigd van schendingen van de mensenrechten en zelfs genocide tegen de Oeigoeren, de overwegend islamitische etnische groep in de westelijke provincie Xinjiang.

“Censuurbureau van China”

De verwijdering werd opgemerkt door de website Apple Censorship, die wereldwijd toezicht houdt op Apple’s App Store.

Benjamin Ismail, projectdirecteur van Apple Censorship, zei aan BBC: “Op dit moment wordt Apple veranderd in het censuurbureau van Beijing. Ze moeten het juiste doen, en dan onder ogen zien wat de reactie van de Chinese regering is.”

De ontwikkelaar van de Quran Majeed-app bevestigde aan Business Insider dat de app uit de App Store van China was verwijderd en zei dat Apple het bedrijf de opdracht had gegeven contact op te nemen met de Cyberspace Administration of China (CAC).

“Volgens Apple is onze app Quran Majeed verwijderd uit de China App Store omdat het materiaal bevat dat illegaal is in China zoals bepaald door de CAC, wat niet in overeenstemming is met de App Store Review Guidelines”, vertelde Hasan Shafiq Ahmed van Pakistan Data Management Services, aan Insider in een e-mail.

“We proberen in contact te komen met CAC en relevante Chinese autoriteiten om deze kwestie opgelost te krijgen, aangezien we bijna een miljoen gebruikers hadden voor onze app in China die zijn beïnvloed,” voegde Ahmed eraan toe.

152 apps verwijderd

Een andere populaire religieuze app, de Bijbel-app van Olive Tree, werd deze week in China ook uit offline gehaald. Het bedrijf achter de app vertelde de BBC dat ze de app zelf hadden verwijderd.

“Olive Tree Bible Software werd tijdens het beoordelingsproces van de App Store geïnformeerd dat we een vergunning moeten overleggen waaruit blijkt dat we toestemming hebben om een app met boek- of tijdschriftinhoud op het Chinese vasteland te verspreiden”, aldus een woordvoerder.

De afgelopen jaren heeft Apple enkele duizenden apps uit de Chinese App Store verwijderd, waaronder politieke apps en apps voor homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In de eerste helft van 2020 verwijderde Apple naar eigen zeggen in totaal 152 apps uit zijn Chinese appwinkel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20