Ray Dalio, miljardair en befaamd hefboomfonds-manager, heeft in een recent interview gezegd dat hij liever BTC zou kopen dan obligaties. ‘Hoe meer spaargeld er naar crypto gaat, hoe minder macht overheden hebben over het kapitaal van gewone mensen’, aldus Dalio.
In een interview, uitgezonden op maandag 24 mei, omschrijft de co-voorzitter en co-CIO van Bridgewater Associates de Bitcoin als superieur aan staats- of bedrijfsobligaties voor het sparen, weet Cointelegraph.
‘Hoe meer we spaargeld omzetten naar Bitcoin, hoe meer je zou kunnen zeggen: Ik heb liever Bitcoin dan de obligatie. Persoonlijk heb ik liever Bitcoin dan een obligatie.’ Hij voegde eraan toe dat hoe meer spaargeld er naar cryptomunten gaat, hoe minder macht overheden hebben over het kapitaal van gewone mensen.
Grootste risico
Maar ondanks het benadrukken van de voordelen van het investeren in BTC, merkte Dalio op dat ‘het grootste risico van de cryptomunt haar succes is.’ Hij denkt dat de recente stijgende populariteit van crypto-assets de katalysator kunnen zijn voor een streng overheidsingrijpen in de sector.
‘Een van de grootste zorgen is dat de overheid de capaciteit heeft om Bitcoin of de digitale munten te controleren’, zei hij, eraan toevoegend: ‘Ze weten waar ze zijn, en ze weten wat er gaande is.’
Verbod in de VS
De miljardair gaf eerder toe Bitcoin te bezitten. In een eerder interview voorspelde hij ook dat de VS zou proberen de cryptovaluta te verbieden.
Dalio merkte op dat de Verenigde Staten in de jaren 1930 hadden geprobeerd om Amerikaanse burgers te verbieden goud te bezitten of te traden, omdat het werd beschouwd als een bedreiging voor schatkistobligaties.
‘Ik vermoed dat het grootste risico van Bitcoin is dat het succesvol is, want als het succesvol is, zal de overheid proberen het te doden en ze hebben genoeg macht om daar in te slagen,’ liet hij in januari optekenen.
Vorige week was er inderdaad het nieuws dat de Amerikaanse beurswaakhond en belastingdienst nauwlettend de cryptowereld in de gaten houdt.
Oud en nieuw
Deze positieve woorden kenschetsen de cross-over tussen ‘oude’ financiële instellingen (of vertegenwoordigers ervan) en het zelfverklaarde ‘nieuwe geld’ van de cryptowereld.
Ben Hunt, oprichter van consultancybedrijf Second Foundation Partners, denkt echter dat de toenemende institutionele aanvaarding van BTC een bedreiging is voor ‘de revolutionaire missie’ van de munt.
Dalio
Dalio geldt als voorstander van hervormingen van het financieel systeem. Hij is getrouwd met een afstammelinge van de roemrijke New Yorkse Vanderbilt-familie en is beoefenaar van Transcendentale Meditatie (gepopulariseerd door surrealistisch regisseur David Lynch). Het fortuin van Dalio wordt op zo’n 20,3 miljard dollar geschat.
(jvdh)