JP Morgan Chase begint met bitcoin beleggingsfonds voor vermogende klanten – na jarenlang bitcoin afgekraakt te hebben

JPM wordt hiermee de nieuwste Amerikaanse megabank die crypto-activa omarmt, na Morgan Stanley en Goldman Sachs

Het cryptofonds van JP Morgan zal ‘actief beheerd’ worden. Dat betekent: door werknemers van de bank zelf. Zo stelt het instellingen en particuliere klanten in staat om bitcoin te bemachtigen zonder dat ze daadwerkelijk hun eigen munten te hoeven kopen, opslaan en beveiligen.

Het fonds zal worden aangeboden aan de ‘private wealth’ klanten van de bank, meestal vermogende particulieren en familiekantoren.

Complete ommezwaai

Deze beslissing geldt als een complete ommezwaai omdat de investeringsbank jarenlang negatief berichtte over de populairste cryptomunt. Ooit werden handelaren van JP Morgan zelfs bedreigd met ontslag als ze bitcoin durfden aanraken.

In de beleggingswereld gold de bank aangaande bitcoin als ‘bearish’, wat een Angelsaksische uitdrukking is voor iemand die een neerwaartse tendens voorspelt. De term verwijst naar het beeld van een beer die met zijn klauwen van boven naar beneden aanvalt. Het tegenovergestelde is ‘bullish’.

Goud

Volgens de laatste raming schat JP Morgan dat Bitcoin op ‘lange’ termijn 130.000 dollar waard wordt. Ze vergelijken het nu zelfs met een investering in goud.

JPM is al eerder dicht in de buurt gekomen van het aanbieden van bitcoin-gerelateerde producten. In maart gaf de investeringsbank van JPM haar eerste aan crypto’s gekoppelde beleggingsproduct uit, een gestructureerde obligatie die gekoppeld was aan de prestaties van bitcoin-volmachtaandelen zoals MicroStrategy en Riot Blockchain. (mah)

Meer