Toch niet het beloofde land voor cryptominers? Platform BitFuFu verlaat mijninstallaties in Kazachstan vanwege stroombeperking

BitFuFu, een platform dat gebruikers in staat stelt om te investeren in crypto-mining zonder dat ze zelf mining-faciliteiten hoeven te exploiteren, verlaat Kazachstan. Het bedrijf laat zijn rigs achter, en kocht intussen al nieuwe machines die het naar de Verenigde Staten heeft verscheept om de verloren hashrate te compenseren. Dat meldt cryptonieuwssite CoinDesk vandaag.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens schattingen van de Financial Times heeft BitFuFu 80.000 rigs in Kazachstan. Dat is heel wat rekenkracht die verloren gaat.

Toen China eerder dit jaar Bitcoin-mining aan banden legde, werd meer dan de helft van de hashrate (of: meeteenheid van de rekenkracht) van het Bitcoin-netwerk in ballingschap gedwongen. Een groot deel daarvan verhuisde naar de VS; zo doken een rist mining-farms op in Texas en andere crypto-vriendelijke jurisdicties.

Maar niet al die rekenkracht week zo ver uit. Kazachstan, een buurland van China, is volgens gegevens van het Cambridge Centre for Alternative Finance het op één na populairste land voor Bitcoin-mijnbouw geworden. Door de lage elektriciteitsprijzen (een van de laagste wereldwijd) werd de Centraal-Aziatische natie één van de topbestemmingen. Net zoals veel andere cryptomining-bedrijven verhuisde BitFuFu naar Kazachstan vanuit China.

Maar nu blijkt dat Kazachstan met ernstige elektriciteitstekorten kampt, deels door de toestroom van crypto-delvers in het land, maar ook door bestaande problemen met de energie-infrastructuur. Al dat stroomverbruik zou het land in de toekomst kunnen dwingen tot de nucleaire optie. De nationale netbeheerder ging in september over tot rantsoenering van elektriciteit voor cryptomijnen.

200 tot 500 megawatt afgesloten van het net

In november verzekerde het Kazachse ministerie van Energie de crypto-industrie dat voor legale, geregistreerde mijnen de elektriciteitstoevoer niet zou worden beperkt. Maar er kwam geen einde aan de rantsoenering. Zo sloot vorige maand nog mijnwerker Xive een faciliteit met 2.500 mijnen in Kazachstan wegens de energietekorten. Bronnen in de industrie schatten dat 200 tot 500 megawatt (MW) aan legale mijnen van het net is afgesloten.

Intussen zijn nieuwe machines van BitFuFu al aangekomen in de VS, meldde het bedrijf. Eerder werd aan gebruikers van het platform gemeld dat ze te maken hadden met een oponthoud bij de douane-check, en met vertragingen bij het vervoer van de machines naar de mijnen vanwege de Thanksgiving-vakantie.

Investeringen brengen niks op

BitFuFu-gebruikers staan noodgedwongen aan de zijlijn toe te kijken hoe hun investeringen niks opbrengen nu de Kazachse faciliteiten van het platform offline zijn.

Een gebruiker vertelde CoinDesk dat de ongeregeldheden medio oktober begonnen, en dat hij zich zorgen maakte, maar niet boos is op de service. Een andere gebruiker zei dat zijn machines iets meer dan een maand volledig offline zijn, en voegde eraan toe dat hij het platform zou verlaten als ze hem zijn geld terug zouden geven.

Het mijnbouwplatform erkende het probleem als gevolg van de Kazachse elektriciteitsrantsoenering in een Telegram-bericht van 14 oktober. Daarin beloofde het de gebruikers te zullen compenseren door kosteloos hun contract te verlengen voor het tijdsbestek dat hun machines offline zijn geweest.

Misschien zullen ze ook proberen om hun machines in Kazachstan te verkopen, maar daarover werd nog niks beslist.

(mah)

Meer