Regen, regen, regen. Het lijkt alsof er niet genoeg kan vallen in België de laatste weken. Weldra treden er weer kanalen en rivieren buiten hun oevers omdat ze de hoeveelheid niet kunnen slikken. Wat dat kan doen, weten de mensen uit de Ahr-Vallei maar al te goed. Hopen op meer zon. Wij doen alvast de nodige inspanningen voor zonnestralen en zakken af naar Zuid-Afrika. Dringend tijd om wat zon in je glas te halen. We vergeten even de koude, dat het nat is en dat het nog lang geen zomertijd is.
Soms moeten we in platitudes vervallen, dus ja, we gaan voor Chardonnay en Chenin Blanc. Twee typische druiven die we vaak vinden in de Zuid-Afrkaanse wijnbouw. Maar we zouden geen wijninsiders zijn als we ook niet op zoek gingen naar een verrassing.
1. 2019 – Vriesenhof Vineyards – Estate – Chardonnay Unwooded
De Vriesenhof website open met ‘Yay! You’re here for the Chardonnay! But do you have the panache for Grenache?’ Euhm, uiteraard hebben wij panache, maar wij willen weten welke panache zij hebben in hun Chardonnay! Als je ons uitdaagt, dagen wij terug uit…
Duidelijke etiketten, dat heeft echt zijn voordelen. Chardonnay zonder hout. Zo, daar moeten we dan al niet meer naar op zoek gaan. De neus geeft iets muffig weer. We weten het niet goed te omschrijven maar je ruikt vocht, denk aan een huis waar het vocht op de muren kom te staan. Daarnaast zitten de gewone zuren en een gezonde frisheid.
Laat je niets misleiden door dat vocht op de muren, want dit is een ongewone smaakervaring voor een Chardonnay. Zonder hout te hebben gehad hangt deze toch lang in de mond. Interessant. Dat is het eerste wat in ons opkomt, maar hoe interessant? Veel bitterheid, de pompelmoes is sterk aanwezig, zeker naar het einde toe, en een lichte nectar bij aanvang maar ook veel zuren, alsof je 30 stekelbessen tegelijk in je mond moet stoppen. We houden het op interessant, met smaken die niet in elkaar vloeien en wat naast elkaar zitten. Mijn gezelschap zou dit niet schenken aan vrienden, maar ik vind het een goeie prijs voor een wijn die wat ‘stekelt’.
2. 2018 – Vriesenhof Vineyards – Estate – Chardonnay wood fermented
Bij onze volgende fles gaan we door met Chardonnay maar dan met houtrijping. Het is altijd leuk om flessen van eenzelfde domein naast elkaar te kunnen leggen. Als je thuis een tasting houdt kan je daar ook makkelijk over vertellen en de verschillen duidelijk maken aan de wijnleken.
Exotische fruitgeuren en een overmatige alcoholische neus. We krijgen een licht vermoeden dat dit niet zo’n verfijnde smaak zal geven. Het klopt dat er eerder een hoog alcoholgehalte is van 14 procent, maar dat is wel vaker in witte wijnen en dat geeft niet elke fles prijs in de neus.
In smaak begint deze zwoel in de mond, toch vol, niet filmend. Wel noties van zoete honing en iets wat tegen de tanden blijft plakken en de stekelbessen die je al in de eerste fles had die niet op hout heeft gelegen komen hier helemaal terug in de afdronk. Alleen lijkt deze wijn niet helemaal stabiel en lijkt het alsof er opzettelijk houtsmaak aan toegevoegd werd. We zijn niet echt overtuigd geraakt. De wijnmaker heeft de belofte dat je deze fles nog 10 jaar kan laten liggen. Misschien voor een volgende keer deze fles toch een jaartje of 2 later drinken.
3. 2022 – Simonsig Estate – Chenin Blanc – Chenin Blanc
Stellenbosch heeft een warm zeeklimaat waar wel veel regen valt in de winter. We zijn er aan voor de moeite om de regen te ontlopen. Alleen kunnen we je wel verzekeren dat ook tijdens de winter het niet bitter koud wordt in Stellenbosch. Dit is de tweede fles met een draaidop. Blijkt dat flessen die niet op hout gelegen hebben dit lot krijgen.
Lichte kleur, fris in de neus, zoetje in de mond. Voor het eerste proef je hier echt zon in je glas. We denken zowaar spontaan aan de Willy Sommers klassieker – Laat de zon in je hart. Wijn en muziekstijl gaan hier hand in hand.
Weinig moeilijk in de neus, rechttoe rechtaan, zuurtjes. Zuid-Afrika is één land maar kan tegelijk ook een ervaring van acht landen zijn als je een roadtrip maakt. Van Zwitserse groene bergen raak je zomaar in de Marokkaanse woestijn, om dan weer ergens Caraïbische vibes aan het strand te krijgen of weer verder Belgische zeekust waar het te vaak waait. En deze wijn geeft vooral aan dat je deze op al deze plekken zou kunnen drinken. Dit is een makkelijke wijn, een blij-wijn als we het simpel mogen stellen. Ideaal voor feestjes waar je veel flessen moet voorzien.
4. 2017 – Simonsig Estate – Chenin Blanc – Avec Chêne
Deze Chenin Blanc blijft 11 maanden liggen op 400 litervaten van Franse eik. Hout gaat gepaard met een kurk bij de wijnen die we proeven. Hier moet ook wat meer rijping in de fles mogelijk zijn. Een evident gegeven dus. We ontwaren een evenwichtige neus die vol aanvoelt. Bloemen, en gedroogde abrikoos vallen meteen op. In tegenstelling tot de vorige fles met houtrijping is hier geen dominante alcoholgeur aanwezig. Dit geeft een iets verfijnder aanvoelen.
Ze geroken, zo geproefd. Simonsig tracht alleszins om verfijnd voor de dag te komen. De zuren versus het vollere en filmende dat je moet hebben van het hout is aanwezig en vloeit voldoende in elkaar. Toch hebben we voor deze prijs al veel verfijndere dingen mogen drinken. Het is een twijfelgeval, door de prijs, als je gaat vergelijken met het voorgaande wat we hebben geproefd, maar deze is zeker verfijnder dan de Vriesenhof optie. Laat hem zeker wat op tafel staan, want je serveert deze fles beter niet te koud.
5. 2022 Groote Post Vineyards – SEASALTER (Limited) – Sauvignon Blanc – Elegant touch of wood –
De enige wijn die we proeven die niet uit Stellenbosch komt maar uit het iets hoger gelegen ‘Darling’. Dit stadje ligt iets boven Kaapstad, iets meer dan een uur rijden en heel dicht tegen de Atlantische Oceaan. We hadden beloofd voor een verrassing te zorgen. Dit is een blend van semillon en sauvignon blanc.
In de neus is deze extreem fris, hartelijk, en elegant. We hebben het gevoel dat we een niveau hoger schakelen met deze wijn. Puur op tasting afgaande gingen wij er van uit dat dit een duurdere fles zou zijn. Een smaak met subtiele tinten, wat sinaasappelzeste maar nooit overheersend, een honingzoetje die niet plakt maar fris in de mond blijft hangen. Hoe in zachtheid alles samenkomt is verwonderlijk.
Dit is een topwijn voor quasi geen geld. Darling, ik wil je zeker nog eens tegenkomen. Wie weet, misschien kom ik je wel, vaker opzoeken.