Tienduizenden tijdelijk werklozen wachten nog op uitkering voor maart

Tienduizenden werknemers die tijdelijk werkloos zijn door de coronacrisis, wachten nog op hun uitkering voor de maand maart. Vaak zou dat liggen aan de werkgever, die nog geen of een foute aanvraag heeft ingediend.

Bedrijven die stilvallen door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, kunnen hun personeel op tijdelijke werkloosheid zetten. Dat gebeurt massaal, want vorige week schatte minister van werk Nathalie Muylle (CD&V) dat zowat 900.00 mensen een uitkering krijgen voor de maand maart, voltijds of deeltijds.

Een uitkering aanvragen, kan bij een van de vier uitbetalingsinstellingen. Dat zijn de drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB en de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Bij die laatste, een overheidsinstelling, kwamen 200.000 aanvragen binnen voor maart. De instelling zette alle zeilen bij, maar heeft nog niet alle uitbetalingen gedaan.

Weinig problemen bij ACV

Volgens Hulpkas-woordvoerster Inge Huyge heeft dat soms te maken met foutjes die de werknemer maakte bij de aanvraag, maar vaak ligt het aan de werkgevers. ‘Wij hebben momenteel nog 35.000 dossiers waarvoor we de verklaring van de werkgever niet hebben, of waar er fouten in die verklaring zitten’, zegt ze.

De socialistische vakbond ABVV bevestigt het probleem. Raf De Weerdt van ABVV schat intussen dat 85 tot 90 procent van de dossiers is afgehandeld. ‘We zijn afwachting van nog een aantal meldingen van werkgevers. Die zijn echt nodig, ook in de vereenvoudigde procedure’, stelt hij.

Bij de christelijke vakbond ACV zegt woordvoerder David Vanbellinghen dan weer dat nagenoeg alle problemen zijn opgelost. Van alle aanvragen die die vakbond voor maart ontving, is 99,2 procent uitbetaald, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20