Minder ziekteverzuim door slimme keuzes

Geschreven met branded content van Impermo

Personeelsleden die ziek uitvallen, betekent niet alleen een aanpassing van de werkplanning voor collega’s maar vaak ook een achterstand met het werk zelf. Vooral dat laatste resulteert in een onaangename en aanzienlijke kost. Gelukkig kun je door slimme keuzes het ziekteverzuim op het werk verminderen. 

Weg met ziekmakers

Kwalitatieve bedrijfs- en kantoorgebouwen garanderen een gezonde omgeving. Wanneer een gebouw tekenen vertoont van vochtschade, treed je beter direct op om dit te verhelpen. Begin niet met oplapwerk maar pak de oorzaak aan. Zo kan er sprake zijn van doorsijpelende regen via het dak, een muurafdichting of een lek in de leiding of afvoer. Laat deze snel repareren zodat het vocht kan opdrogen en de luchtkwaliteit opnieuw in evenwicht wordt gebracht. 

Opstijgend vocht vraagt echter een grondiger aanpak. Laat de getroffen muren behandelen door een gespecialiseerde firma met professionele producten. Vergeet de eventueel ongebruikte kelderruimte ook niet mee te nemen in de renovatie. Schimmels die hierin tot ontwikkeling komen verspreiden zich immers over het volledige gebouw. Een andere mogelijke bron van luchtvervuiling is tapijt als vloerbedekking. Werknemers die allergisch zijn aan huisstofmijt zullen bij vast tapijt hoogstwaarschijnlijk meer last hebben van allergie. Je kiest dan ook beter voor laminaat dat bovendien gemakkelijker is in onderhoud. 

Personeel in beweging

Je leest steeds meer dat langdurig zitten erg slecht is voor de gezondheid. Sommigen beweren zelfs dat onze langdurige zithouding ‘het nieuwe roken’ is. Stimuleer jouw personeel dan ook om regelmatig van houding te wisselen, bijvoorbeeld door ruimte te voorzien om een wandeling te maken tijdens het telefoneren of investeer in verschillende hoekjes waar werknemers in een andere zithouding kunnen werken. Een subtiele verandering is om de individuele printers te vervangen door een centrale printer die bijvoorbeeld in de gang staat of de vuilbakken per werkpost te schrappen en enkele recyclagepunten in te richten. Of richt een ruimte in met hoge tafels voor tijdens de koffiepauze. 

Ergonomie boven

Wist je dat de diagnose bij ongeveer één vierde van de afwezigheden musculoskeletale aandoeningen is? Deze aandoeningen aan het bewegingsstelsel zijn het resultaat van een slechte houding en/of herhaaldelijke belastende bewegingen. Ergonomie is het aanpassen van het werk aan de mens, dus zouden alle arbeidsmiddelen die je aankoopt voor jouw bedrijf aangepast moeten zijn aan de mens. Dit is soms iets duurder in aanschaf, maar bedenk dat het verschil in prijs tussen een gewone stoel en een ergonomische bureaustoel verwaarloosbaar is in vergelijking met de kost van ziektedagen door rugpijn, nekklachten of schouderblokkades. Zo zorgen de wieltjes onder de bureaustoel voor een vlotte beweging over de  vinylvloer en de dynamische rugleuning sterkt de rugspieren. Heb je laptops voorzien voor je werknemers, investeer dan in een afzonderlijk scherm, toetsenbord en muis. Dat ontlast de nek en voorkomt problemen op lange termijn.

Meer