Tienduizenden Afghaanse tolken vragen asiel in VS uit angst voor represailles

Tienduizenden Afghanen die tijdens de oorlog in Afghanistan als tolk voor de Amerikaanse strijdkrachten hebben gewerkt en vrezen voor represailles nu de taliban terrein wint, hebben gevraagd om door de Verenigde Staten geëvacueerd te worden en asiel te krijgen. Dat meldt het Witte Huis.

“Er hebben zich ongeveer 20.000 Afghanen aangemeld”, zei Jen Psaki, de woordvoerster van het Witte Huis, donderdag. “Dat zijn dus de individuele tolken of vertalers; hun familieleden niet meegerekend. En ongeveer de helft heeft het nodige papierwerk ingevuld om verder te gaan in het proces.”

De Verenigde Staten zullen ook de aanvragen van de familieleden van de tolken in overweging nemen. Psaki preciseerde echter niet hoeveel familieleden er zouden worden toegelaten. Volgens sommige schattingen zou het aantal mensen dat in aanmerking komt voor evacuatie rond de 100.000 liggen.

Screening

De tolken die worden klaargemaakt voor evacuatie zijn degenen die al aanvragen hebben ingediend in het kader van een programma voor speciale immigrantenvisums (SIV) voor Iraakse en Afghaanse vertalers en tolken. Psaki zei dat degenen die gescreend zijn dan tijdelijk op een Amerikaanse militaire basis kunnen worden ondergebracht.

Degenen die nog doorgelicht moeten worden, zullen eerst naar een Amerikaanse basis in het buitenland of naar een derde land worden gestuurd “waar ze veilig zullen worden ondergebracht totdat hun visumprocedure is afgerond”, voegde Psaki eraan toe.

“Snel, voor het te laat is”

Gisteren riepen twee senatoren president Joe Biden nog op om de Afghanen die Amerikaanse troepen tijdens de twintig jaar durende oorlog hebben bijgestaan sneller te helpen, voordat het te laat is. 

“Gezien de steeds precairder wordende veiligheidssituatie in Afghanistan en het feit dat de taliban het rechtstreeks gemunt heeft op Afghaanse partners in de Verenigde Staten, vragen we u een reeks opties na te streven om deze Afghanen veilig te houden, waaronder goedkeuring van speciale immigratievisums, evacuaties naar een derde land en/of prioritaire toelating in het kader van het Amerikaanse programma voor de toelating van vluchtelingen”, schreven Mark Warner (Democraat) en Marco Rubio (Republikein) in een brief aan Biden. 

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20