Thuiswerk kan carrière schaden: 3 tips om er zelf iets aan te doen

Productiviteit is het probleem niet bij thuiswerk, wel onze eigen carrièrekansen. Professionele groei vervaagt vanuit het thuiskantoor subtiel naar de achtergrond. Met deze tips kan u daar zelf iets aan doen.

De baas kan op beide oren slapen, want van thuis uit werken kan – in tegenstelling tot wat voor de coronacrisis werd gedacht – onze productiviteit verhogen. We nemen minder pauzes, willen bewijzen dat we effectief aan het werken zijn en zijn dus eerder geneigd de werkdag te verlengen in plaats van te verkorten. Het schijnbaar geslaagde wereldwijde experiment, maakt dat telewerk een blijver lijkt.

67 procent van de werknemers kreeg de voorbije maand geen feedback

Goed nieuws voor de werkgever, maar voor de werknemer zelf is er een keerzijde aan de medaille, concludeert een enquête bij 1.000 telewerkers van Emplify waarover Fast Company bericht. 67 procent van de ondervraagde werknemers geeft aan geen enkele vorm van feedback te hebben ontvangen de voorbije 30 dagen. Bijna de helft rapporteert minder professionele kansen te hebben gekregen tijdens de thuiswerkperiode – vergeleken met werken op kantoor.

Niet uw productiviteit lijdt dus onder het thuiswerk, wel uw carrièrekansen, besluit Fast Company. Persoonlijke groei en ontwikkeling lijken naar de achtergrond te verschuiven, doordat u thuis letterlijk niet in het gezichtsveld loopt van de baas. Met deze drie tips vermijd je die valkuil.

1. Stel professionele doelen

Wat wilt u professioneel bereiken het komende jaar? Of het nu om een promotie gaat, een nieuwe functie of het volgen van een opleiding: zet het doel voor uzelf op papier. Maak het zo concreet mogelijk, door af te toetsen aan het zogenaamde SMART-model (Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Timebound). Is je doel specifiek en meetbaar? Is het haalbaar en realistisch? Is het tijdsgebonden?

2. Praat erover

Is dit doel helder, plan dan een gesprek in met de leidinggevende. Hij of zij heeft mogelijk bijkomende ideeën over wat er nog nodig is om te groeien of dat professionele pad te beklimmen. Maak vervolgens een uitgestippeld plan dat u steeds een stapje dichter bij dat einddoel brengt.

3. Vraag regelmatig feedback

39 procent van de ondervraagden heeft minder dan één keer per maand een gesprek met de baas, stelt Emplify vast. Om een doel effectief te bereiken, is zo’n eerste verkennende gesprek niet genoeg. Plan zo snel mogelijk een follow-up meeting in om regelmatig af te toetsen hoe de vooruitgang verloopt. Dat vraagt een portie lef en assertiviteit. Maar hou daarbij in het achterhoofd dat ook de baas enkel baat heeft bij een succesvolle werknemer die zich goed voelt op zijn job en zo het beste presteert.

Meer