We doen meer uren als we thuis werken

Belgen werken een uur langer nu ze thuis zitten, blijkt uit de serveractiviteit van netwerkaanbieder NordVPN. Ook in de rest van Europa wordt meer gewerkt, behalve in Italië, opmerkelijk genoeg. Dat land is het hardste geraakt door het coronavirus.

Het coronavirus houdt de mensheid wereldwijd binnen. Ongeveer elk land heeft ondertussen een soort van lockdown afgekondigd, waardoor de meeste mensen thuis moeten werken. Hoewel dat tijd vrijmaakt waarin je niet in de file moet gaan staan, leidt het blijkbaar ook tot langere werkdagen.

NordVPN, een bedrijf dat beveiligde verbindingen verkoopt aan bedrijven waar werknemers zich op moeten aanmelden om in hun bedrijfsomgeving terecht te komen, onderzocht de activiteit op zijn servers in tien landen en kwam tot opmerkelijke vaststellingen. In de VS is het verschil het grootst. Daar duurt een werkdag gemiddeld drie uur langer. Voor het coronavirus werkten mensen daar acht uur, nu elf. In België is het verschil maar één uur, maar blijkbaar werkten Belgen volgens de data voor de quarantaine al negen uur per dag.

Indicatie

In Italië is er geen verschil. Daar werken mensen nog steeds acht uur per dag, net als toen ze nog niet moesten thuiswerken. Dat is opvallend, want het land is in Europa het zwaarst geraakt door het virus en heeft ook de strengste lockdown in Europa.

Daar moet wel de kanttekening bijgemaakt worden dat de analyse waarschijnlijk gebeurde op basis van hoe lang iemand ingelogd was op het netwerk. Dat betekent natuurlijk niet dat u de hele tijd effectief aan het werken bent. Maar het geeft wel een indicatie van hoe werkritmes veranderen als we thuis werken.

Grens vervaagt

Eva De Winter, covoorzitter van de arbeidspsychologenvereniging Vocap, maakt diezelfde bedenking, maar voegt daar wel meteen aan toe dat de meeste studies uitwijzen dat we meer uren doen thuis. ‘De grens tussen werk en privé vervaagt veel meer of verdwijnt zelfs volledig’, zegt ze. ‘We zijn de hele tijd geconnecteerd door onze laptop of smartphone, waardoor we het werk moeilijker kunnen afsluiten.’

Komt daarbij dat werknemers, zeker in deze tijden, willen bewijzen aan hun baas of collega’s dat ze echt wel aan het werken zijn. ‘Velen hebben het gevoel dat ze te vaak afgeleid worden door kinderen of andere zaken thuis en dat ze daarom langer moeten doorwerken om dat te compenseren.’

Ironisch genoeg nemen we wel minder pauze. ‘De gebruikelijke routine ontbreekt en er zijn geen collega’s in de buurt die je helpen de structuur te bewaken’, zegt De Winter. ‘Maar doordat we zelf onze agenda kunnen bepalen, zijn we thuis iets productiever, al geldt dat wel maar voor een bepaald aantal dagen. Wie echt altijd thuis werkt, verliest de band met zijn collega’s en zijn bedrijf, wat een slechte invloed heeft op werkprestaties.’

Mentale gezondheid

Dat leidt ook tot meer stress, angst en zelfs depressieklachten. Zeker omdat niet iedereen gewend is om thuis te werken en daar nu plots mee geconfronteerd wordt. ‘Als je niet gewoon bent om altijd online te zijn, is dat een grote schok. Niet iedereen is ook even goed in grenzen afbakenen en als ze dus hun werk en privéleven op dezelfde plaats moeten doen, kan dat een uitdaging zijn.’

Uit andere studies blijkt ook dat quarantaine sowieso al een negatieve invloed op onze mentale gezondheid heeft en mensen kan vereenzamen. De Winter roept werkgevers dan ook op om daar rekening mee te houden, door bijvoorbeeld met het hele team lunchpauzes te houden of gewoon eens te bellen naar werknemers die alleen thuis zitten. ‘Het vervangt uiteraard niet het reële contact, maar zo voelen werknemers zich gehoord en blijft de band tussen collega’s behouden.’ Ook afterworkdrinks via videochatapps raadt ze ten zeerste aan om die band aan te halen.

Maar u kunt zelf ook enkele dingen doen. ‘Breng routine aan in je dag, alsof je echt op je werk zit. Zorg ook voor een aparte werkplek en werk niet de hele dag in je zetel of aan de keukentafel’, klinkt het. ‘Het helpt om structuur aan te brengen als je elke dag naar een bepaald doel toewerkt. Als je dat dan op het einde van de dag hebt bereikt, kan je de werkdag makkelijker afsluiten. En beweeg genoeg. Dat helpt sowieso om mentaal gezond te blijven, maar zeker in een periode waarin je weinig buitenkomt’, besluit De Winter.

Meer