Thailand overweegt om 50.000 gevangenen vervroegd vrij te laten door stijgende coronacijfers in gevangenissen

Het coronavirus houdt Thailand stevig vast in zijn greep. Ook in de gevangenissen loopt het aantal besmettingen stevig op. Het land overweegt daarom om 50.000 gevangenen vervroegd vrij te laten.

De besmettingscijfers in de Thaise gevangenissen lopen stevig op. Volgens de meest recente data zijn er meer dan 10.000 besmettingen geteld in ruim tien gevangenissen. Het is net door die besmettingen achter de tralies dat het aantal besmettingen in Thailand zo fors oploopt. De afgelopen week heeft Thailand tot twee keer toe een recordaantal besmettingen geteld. Maandag zijn er 9.635 besmettingen bijgekomen, waarvan twee derde in de gevangenissen.

Gevangenen vrijlaten

Daarom bekijkt de overheid of het bepaalde gevangenen vervroegd kan vrijlaten. In totaal zou het om 50.000 gevangenen gaan, oftewel 16 procent van de totale bezetting. Het land heeft ongelooflijk veel moeite om de vaccinatiecampagne vlot te laten verlopen.

‘Als we niet genoeg vaccins kunnen krijgen of als we de verspreiding niet snel kunnen indammen, zullen we moeten nadenken over het verminderen van het aantal gevangenen’, aldus Somsak Thepsuthin, de Thaise minister van Justitie. ‘Ze zijn al opgesloten. Ze zouden niet meer moeten lijden dan dat.’

Drugsovertredingen

Met ongeveer 311.000 gevangenen zitten de Thaise gevangenissen 5 procent boven de officiële capaciteit. Meer dan 80 procent van de opgeslotenen wordt beschuldigd van drugsovertredingen. De ministerie van Justitie zou onderzoeken of het mogelijk is om 50.000 van die gevangenen vrij te laten. Elektronisch toezicht is één van de opties die op tafel ligt.

Somsak liet maandag weten dat het inenten van gevangen en cipiers momenteel een prioriteit is van de regering om zo het aantal besmettingen binnen de gevangenissen in te dammen. ‘Op langere termijn zal de Thaise drugwetgeving worden gewijzigd om kortere gevangenisstraffen voor kleine overtredingen mogelijk te maken en meer te focussen op rehabilitatie, wat de overbevolking zal verminderen en de kosten zal drukken’, zei de minister.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20