Nieuwe Covid-uitbraak in Thailand dreigt roet in het eten van de toeristische heropening te strooien

Een aanwassende virusuitbraak in Thailand dreigt het plan om toeristen terug te verwelkomen te ondermijnen. Onder de besmettingen waren er 964 binnenlandse transmissies, waaronder 236 in de hoofdstad Bangkok.

Op zondag 11 april bereikten lokale Covid-19 gevallen een nieuw dagelijks record in Thailand, schrijft The Straits Times.

Sinds het begin van het jaar is het aantal gevallen om de zoveel tijd gestegen en de laatste cijfers wijzen erop dat de verspreiding van het coronavirus in de Zuidoost-Aziatische natie nog niet onder controle is. Dit zou de inspanningen van het land, dat sterk afhankelijk is van toerisme, om de lokale reisindustrie te stimuleren, in gevaar kunnen brengen.

De autoriteiten hebben er bij de bevolking op aangedrongen onnodige reizen te vermijden. Ook verzochten ze bijeenkomsten te beperken om de uitbraak tegen te houden. Deze zou zijn aangewakkerd door de zeer overdraagbare B.1.1.7-variant, die voor het eerst in Groot-Brittannië werd geïdentificeerd. ‘Op dit moment is de situatie zorgwekkend. Maar we kunnen het beheersen als iedereen helpt,’ meldde hoge gezondheidsfunctionaris Sopon Iamsirithaworn tijdens een briefing.

Phuket

Thailand is van plan om Phuket vanaf juli weer te openen en de quarantaine voor gevaccineerde toeristen op te heffen. Het resort-eiland wordt gebruikt als proeftuin voordat soortgelijke maatregelen worden uitgebreid naar andere toeristische hotspots, zoals Koh Samui.

Ten minste 38 provincies hebben bezoekers uit risicogebieden verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Nachtclubs, pubs en karaokebars in Bangkok en 40 provincies zullen tot 23 april gesloten zijn.

‘De uitbraak is zorgwekkend en kan de plannen van Thailand om het toerisme op grotere schaal te hervatten, doen ontsporen’, aldus Jeremy Lim, directeur van het Leadership Institute for Global Health Transformation van de National University of Singapore. ‘Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid zou het een ramp voor de wereld zijn als Thailand zijn plannen doorzet, ongeacht de situatie ter plaatse, en Thailand een superverspreidingslocatie wordt.’

Twee maanden gevangenisstraf

De managers van twee uitgaansgelegenheden in Bangkok waren veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf wegens overtredingen van de Covid-19 maatregelen, zei de politie op zondag. In Bangkok werd het hoogst aantal besmettingen gemeld.

In het kader van de inspanningen op het gebied van toerisme heeft Thailand al een lijst goedgekeurd van acht makers van Covid-19-vaccins. Daaronder zijn Sinovac Biotech en Pfizer. Dit is voor buitenlandse bezoekers die een verplichte quarantaine bij aankomst willen verkorten.

Voor de pandemie was het toerisme goed voor een vijfde van de economie. Nadat het land zijn grenzen sloot daalde het aantal buitenlandse toeristen tot het laagste niveau in minstens 12 jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20