Testaankoop pleit voor spaarboekje met eengemaakte minimumrente: “Getrouwheidspremie is te ingewikkeld”

Een opmerkelijk voorstel van Testaankoop: de consumentenvereniging wil de rente op de spaarrekeningen hervormen. Op de spaarboekjes zou je als consument een eenduidige rente krijgen, zonder onderscheid tussen basisrente en getrouwheidspremie. Laura Clays van Testaankoop vertelt er meer over.


Beluister hier het volledige gesprek met Laura Clays van Testaankoop:


Waarom is dit belangrijk?

De staatsbon van minister van Financiën Van Peteghem (cd&v) bracht geen renteverhoging bij de banken teweeg. Testaankoop pleit voor een tussenkomst van de overheid om dit alsnog te forceren.
  • Clays: “Testaankoop wil dat de spaarrekeningen vervangen worden door een nieuwe gereglementeerde spaarrekening. Een beetje naar het voorbeeld van de Livret A in Frankrijk, waar 55 miljoen Fransen van gebruik maken. Dat is een spaarrekening waar één rente opstaat, zonder verschil tussen basisrente en getrouwheidspremie. Die rente krijg je altijd, op een maximumbedrag dat de overheid kan bepalen.”
  • “Het is nu ongelooflijk ingewikkeld voor de consument. We merken dat de gemiddelde effectieve rente die je krijgt, een pak lager ligt dan degene die wordt aangeboden door de banken. In juli lag de gemiddelde rente op 0,49 procent. Om dat duidelijker te maken en om goed te kunnen vergelijken, zouden we graag een gereglementeerde spaarrekening zien met één rente.”

3 procent rente

  • Clays legt uit hoeveel rente je dan op die spaarrekening zou krijgen: “We hadden die graag gekoppeld gezien aan de rente die de banken zelf krijgen bij het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank deponeren. Maar dan telkens min een procentpunt. Sinds september krijgen de banken 4 procent rente bij de ECB. Op die spaarrekening zou je dan 3 procent krijgen.”
  • “Die rente krijg je in ons voorstel volledig, netto. Nu moet je tot 980 euro rente ook geen belasting betalen. We willen een gelijkaardig principe hebben voor de rente op het vastgelegde bedrag door de overheid. Alles wat dan boven dat bedrag zou gaan, daar zijn de banken vrij in om de rentes te bepalen.”

(evb)

Meer