ECB verhoogt rente tot hoogste niveau ooit

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente met 25 basispunten opgetrokken tot 4 procent. Dat is het hoogste niveau in de geschiedenis van de monetaire instelling.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB verhoogt de rente om de inflatie naar beneden te krijgen. Die is nog altijd een ruim een tweevoud van de doelstelling van de monetaire instelling.

In het nieuws: De ECB heeft de belangrijkste rentes opnieuw met 25 basispunten verhoogd.

  • De basisrente komt daarmee uit op 4,5 procent, de marginale beleningsfaciliteit op 4,75 procent en de depositorente op 4 procent. Dat laatste tarief bepaalt hoeveel de banken moeten betalen als ze geld stallen bij de monetaire instelling.
  • “De inflatie loopt verder terug, maar de verwachting is nog steeds dat ze te lang te hoog blijft. De Raad van Bestuur is vastbesloten ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar zijn doelstelling van 2 procent op middellange termijn”, aldus de ECB.
    • De inflatie in de eurozone bedroeg in augustus 5,3 procent, wat een evenaring is van de geldontwaarding in juli. De prijsstijgingen zwakken dus niet langer af.

Impact op de economie

Impact: De rente was nog nooit zo hoog in de geschiedenis van de ECB. Maar nu rijst de vraag: hoever kan de ECB nog gaan, want het verstrakkende geldbeleid zet de economische groei onder druk.

  • De Europese Commissie heeft onlangs nog de groeiprognoses voor de monetaire unie naar beneden bijgesteld. Die gaat nu uit van een toename met 0,8 procent voor dit jaar, tegenover 1,1 procent bij een voorgaande prognose.
    • Uit de jongste gegevens van het Europese Statistiekbureau Eurostat blijkt dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal met 0,3 procent was gegroeid in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar.
  • “De angst om de inflatie niet volledig onder controle te krijgen en het risico om het huidige geldbeleid te vroeg te staken, moeten een grotere zorg zijn geweest dan het stijgende recessierisico in de eurozone. Dat heeft de ECB uiteindelijk aangezet om de rente voor de tiende keer op rij op te trekken”, reageert Carsten Brzeski, econoom bij ING.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.