Test-Aankoop klaagt Kruidvat aan voor valse kortingen

Kruidvat heeft volgens Test-Aankoop prijzen verhoogd om vervolgens met fikse kortingen te kunnen uitpakken. Zo zou de prijs van de fotokalenders de voorbije maanden fors gestegen zijn, waarna ze een korting van 25 procent aanboden. De consumentenorganisatie trekt aan de alarmbel.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop onderzoekt geregeld of de promoties van winkelketens wel echt zijn. Af en toe loopt een winkel tegen de lamp met wandaden als prijsstickers over de oude kleven, kortingen die er geen zijn en valse referentieprijzen. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis.

De nieuwste zondaar is Kruidvat. Begin dit jaar betaalde je voor een fotokalender bij Kruidvat steeds dezelfde prijs, maar in november gingen de prijzen de lucht in en vlak daarna gaven ze er een korting van 25 procent op. Een referentieprijs moet toch correct zijn? Test-Aankoop beweert dat Kruidvat de prijzen van deze kalenders enkel verhoogd heeft om klanten te doen geloven dat ze een fikse korting genieten. Volgens Test-Aankoop heeft Kruidvat bewust gelogen over de referentieprijs, het zou dus om een valse korting gaan:

“De prijzen op basis waarvan de kortingen werden berekend, werden niet lang genoeg gehanteerd door Kruidvat”, klinkt het. De consumentenorganisatie heeft klacht ingediend bij de FOD Economie. Of de FOD Economie Kruidvat effectief zal aanpakken, is nog af te wachten.

Tot 2015 moesten kortingprijzen in ons land lager liggen dan de referentieprijs van dertig dagen voor de start van de koopjes. Dat was voor de inspecteurs gemakkelijk te controleren door gewoon de boekhouding op te vragen. Maar onder druk van de EU is die referentieperiode afgeschaft. Daardoor is het een stuk moeilijker om winkels op zogenaamde sjoemelsolden te betrappen.

Vreemde tip

Test-Aankoop geeft ons nog een vreemd advies mee. Ze raden iedereen aan om in aanloop naar de feestdagen en tijdens de solden extra waakzaam te zijn voor kortingen in winkels. Want daar zijn we natuurlijk allemaal mee bezig. “In het beste geval ga je enkele weken of zelfs maanden vooraf al even na wat de prijs is, zodat je kan controleren of de handelaar je wel een echte korting geeft”, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20