Tesla wil tegen einde 2020 ‘grote verzekeringsmaatschappij’ lanceren

De Amerikaanse elektrischewagenbouwer Tesla gaat een ‘grote verzekeringsmaatschappij’ oprichten. Dat heeft CEO Elon Musk woensdag gezegd op een conference call met investeerders.

Tesla gaat de gegevens die het uit de computers haalt die in elke Tesla zijn ingebouwd gebruiken om verzekeringsplannen te ontwerpen. Zo’n plan zal gebaseerd zijn op de rijstijl en het risicogedrag van de chauffeur. Niets origineels, want ook andere verzekeringsmaatschappijen doen dat. Ze verwerken gegevens die ze van derde partijen krijgen om de kostprijs van een verzekering te bepalen.

Vorig jaar had Tesla een eerste keer een stap in de verzekeringssector gewaagd. Een poging die Musk zelf nu als ‘wat wankel’ omschrijft.

‘Tesla Insurance wil de capaciteit ontwikkelen om de gegevens die de auto ons bezorgt te linken aan het profiel van de chauffeur. Op die manier kunnen we dan de kans berekenen op ongevallen. Op basis daarvan kunnen we dan een maandelijkse premie voor die chauffeur bepalen.’

Een Tesla verzekeren is niet goedkoop

Musk probeert al langer een commercieel leefbaar verzekeringsmodel uit de grond te stampen. Chauffeurs klagen steen en been over dure autoverzekeringen, zeker als de auto’s met dure extra’s worden uitgerust. 

Tesla-reparaties zijn niet goedkoop: ‘De Model X heeft vleugeldeuren. Achter het plaatwerk van zo’n deur zit een sensor. Als jij een kras hebt en jouw garage spuit die deur gewoon over, dan maak je meteen die sensor in de deur onbetrouwbaar. Het kost veel geld om dat weer ongedaan te maken’, zegt een makelaar daarover in Assurantie Magazine.

Een eerste poging die Tesla vorig jaar op de verzekeringsmarkt ondernam werd met veel problemen geconfronteerd. Dat had veel met de algoritmes te maken die de verzekeringspremies berekenden. Hoewel Tesla Insurance prijzen had beloofd die 30 procent lager zouden liggen dan de concurrentie, bleken de premies uiteindelijk gemiddeld 10 procent hoger te liggen.

Een tweede poging volgt nu dus eind 2020, aldus Musk, wanneer in een aantal Amerikaanse staten een verzekeringsproduct beschikbaar zou moeten zijn. Een landelijke uitrol volgt daarna.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20