Tesla smeedt ijzer als het heet is en tankt 5 miljard dollar bij

De autobouwer Tesla gaat 5 miljard dollar aan extra aandelen uitgeven, kondigt hij dinsdag voor beursopening aan. De aandelen zullen ‘van tijd tot tijd’ op de markt komen.

Tesla zal niet snel zonder cash komen te zitten. Eind september zat het bedrijf op een cashberg van 14,5 miljard dollar (12 miljard euro) en daar komt nu nog een mooie buffer bij. De Amerikaanse groep diende dinsdag een document in bij de beurswaakhond SEC waaruit blijkt dat hij beetje bij beetje 5 miljard dollar wil ophalen.

De aandelen komen in delen op de markt en telkens tegen de koers van dat moment. De gewoonte is dat bedrijven korting geven op nieuwe aandelen, maar dat zal Tesla dus niet doen.

Derde keer

Het is al de derde keer dit jaar dat het bedrijf van Elon Musk nieuw geld ophaalt, maar het zal die extra cash dan ook kunnen gebruiken. Auto’s maken en fabrieken neerpoten kost geld. In de eerste drie kwartalen van dit jaar gaf Tesla 5,1 miljard dollar uit aan investeringen en operationele activiteiten.

Op dit moment bouwt de groep een zogenaamde Gigafactory in de Duitse hoofdstad Berlijn, maar die bouw ondervindt wat problemen, onder meer omdat Musk de waterfactuur niet betaalde. Ook in Austin in de VS staat er een fabriek op poten.

Musk komt met deze ingreep op een moment dat Tesla ontzettend populair is op de beurs. Sinds het begin van dit jaar ging het aandeel al 670 procent hoger. Tesla haalt recordverkoopcijfers, is al vijf kwartalen op rij winstgevend en wordt eind deze maand opgenomen in de prestigieuze S&P500-index.

Dinsdag gaat het aandeel voorbeurs echter zo’n 2 procent lager omdat bestaande aandeelhouders hun inzet zien verwateren. Hoe meer aandelen een bedrijf uitbrengt, hoe minder elk individueel aandeel waard is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20