Tesla maakt voor vijfde kwartaal op rij winst

De elektrische-autobouwer Tesla staat er goed voor. Voor het eerst rapporteert hij vijf kwartalen op rij winst, wat hem dicht bij zijn eerste winstgevende jaar brengt.

Het bedrijf van Elon Musk zag zijn omzet in het derde kwartaal maar liefst 39 procent stijgen naar 8,8 miljard dollar (7,4 miljard euro) en zijn nettowinst explodeerde met 131 procent naar 331 miljoen dollar.

Het is het vijfde kwartaal op rij dat de autobouwer winst maakt en dat is voor het eerst in zijn geschiedenis. Tesla was jarenlang verlieslatend omdat auto’s maken en fabrieken bouwen geld kost en het niet meteen genoeg schaal kon creëren om de verkoop genoeg aan te zwengelen.

Een niet onbelangrijk detail is echter dat Tesla momenteel zijn winsten ook nog niet haalt met de autoverkoop. Het bedrijf zou al vier kwartalen niet winstgevend zijn als het geen groene energie zou ‘doorverkopen’ aan andere autobouwers, volgens de gespecialiseerde website Marketwatch. Tesla krijgt een hoop subsidies omdat het milieuvriendelijke auto’s produceert en verkoopt die deels door aan andere producenten die daarmee hun uitstootnormen proberen te halen.

Doel is in zicht

Ondertussen zit het bedrijf wat auto’s betreft wel op schema. Het leverde in het derde kwartaal een recordaantal van 139.593 auto’s af, de beste indicator van de verkoop, en bracht over het hele jaar al 318.980 wagens aan de man. Financieel directeur Zachary Kirkhorn bevestigde woensdagavond het einddoel van 500.000 leveringen dit jaar en is optimistisch dat dat gehaald zal worden.

Eerder zei ook Musk al dat dat mogelijk was mede dankzij de nieuwe fabriek in Shanghai die tot 20.000 auto’s per jaar kan produceren. Het bedrijf had een aantal weken geleden wel tegenslag met de bouw van zijn nieuwe Gigafactory in Duitsland. Die werd tijdelijk stilgelegd omdat Musk de waterfactuur niet had betaald.

De excentrieke CEO liet ook nog weten dat de Cybertruck, het nieuwe futuristische voertuig van Tesla, tegen eind dit jaar zal verdeeld worden.

Eerste winstgevende jaar

Met deze resultaten zit Tesla op kruissnelheid om zijn eerste winstgevende jaar te boeken. Tesla geeft zelf geen vooruitzichten, maar op een conferencecall zei financieel directeur Kirkhorn wel dat het bedrijf dit jaar en volgend jaar meer zal uitgeven dan eerder gedacht. Hij had het over 2,5 miljard dollar, vooral aan uitbreiding en nieuwe fabrieken.

Het aandeel van Tesla ging dit jaar al bijna 400 procent hoger naar 422,64 dollar en donderdag kwam er nabeurs nog eens 3,2 procent bij nadat de resultaten bekend waren gemaakt. Eerder op het jaar deelde de groep haar aandeel in vijf om het toegankelijker te maken voor kleine beleggers.

Meer