Tesla-CEO Elon Musk: ‘Doel van 500.000 auto’s dit jaar is haalbaar’

Ondanks de problemen die door de coronacrisis werden opgeworpen, kan de Amerikaanse autobouwer Tesla dit jaar zijn oorspronkelijke productiedoelstellingen van 500.000 auto’s per jaar halen. Dat zegt CEO Elon Musk in een mail aan het personeel.

Ondanks de impact van de coronacrisis kan dit doel volgens Musk nog altijd worden gehaald, op voorwaarde dat er in het vierde kwartaal genoeg wordt geproduceerd.

Recordproductie

‘Alles komt neer op het vierde kwartaal,’ zegt Musk. ‘Er moeten dan alle denkbare stappen worden ondernomen om de productie te verhogen en tegelijkertijd de kwaliteit te verbeteren.’

Tesla meldde vorige week tijdens het derde kwartaal van dit jaar een recordproductie van 139.300 exemplaren te hebben gerealiseerd. Om de jaardoelstellingen te halen zou de productie tijdens het vierde kwartaal echter nog gevoelig moeten worden opgevoerd.

Om aan het streefcijfer van 500.000 exemplaren te komen, zullen immers tijdens de laatste drie maanden van het jaar in totaal bijna 182.000 wagens moeten kunnen worden gebouwd.

Tesla rekent daarbij wel op de inbreng van de nieuwe fabriek die de autobouwer in de Chinese stad Shanghai heeft opgestart. Die site is buiten Californië de enige vestiging van Tesla die momenteel auto’s aflevert. De constructeur zou in zijn Chinese fabriek dit jaar 150.000 exemplaren van het Model 3 willen produceren.

Batterijen

Volgend jaar wil de Amerikaanse autobouwer in Berlijn de productie van het Model Y opstarten. ‘Daarbij zal gebruik gemaakt worden van een nieuw batterij-ontwerp,’ aldus Musk. ‘Dat kan echter met een significant productierisico gepaard gaan.’

Het nieuwe batterijmodel moet meer energie kunnen opslaan, maar zou ook een gemakkelijker productieproces moeten toelaten. Die technologie is nodig om Tesla toe te laten de kostprijs van de batterijen te halveren en het productieniveau tegen eind dit decennium gevoelig op te drijven.

Musk zei verder dat er ongeveer twee jaar nodig zal zijn om de nieuwe batterijtechnologie ook in de fabrieken in Fremont en Shanghai te implementeren.

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - Piet Andries
Meer Auto