Tesla suggereert batterij met sterkere prestaties en langere levensduur

De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, zal binnen drie tot vier jaar mogelijk kunnen overschakelen op de massaproductie van batterijen met een hogere energiedichtheid en een langere levensduur. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, in een bericht gesuggereerd.

Elon Musk gaf te kennen dat Tesla over drie tot vier jaar mogelijk in staat zal zijn om batterijen met een energiedensiteit van 400 wattuur per kilogram te produceren. Dat zou een verbetering met 50 procent zijn tegenover de capaciteit die momenteel kan worden geboden.

De batterijen zouden ook op hogere levensduur kunnen rekenen. Musk voegde eraan toe dat die prestaties niet louter in het laboratorium zouden kunnen worden gehaald, maar ook op de werkvloer zouden kunnen worden geregistreerd.

Battery Day

De boodschap van Musk viel naar de aanleiding van de aankondiging van de Battery Day die Tesla op 22 september, op dezelfde dag als de jaarvergadering van de aandeelhouders, zal worden georganiseerd. Verwacht wordt dat Tesla op dat ogenblik meer informatie zal verstrekken over de capaciteitsverbetering die bij de productie van de batterijen tot nu toe al is gerealiseerd.

De batterijen van Panasonic die momenteel in het Model 3 van Tesla worden gebruikt, hebben volgens onderzoekers een energiedichtheid van ongeveer 260 wattuur per kilogram. Een verhoging met 50 procent kan de actieradius van de elektrische wagen gevoelig uitbreiden.

Volgens de Zuid-Koreaanse batterijspecialist Park Chui-wan zal Tesla wellicht op een nieuwe technologie beroep doen om de verbeteringen te kunnen realiseren. Panasonic had immers eerder geopperd de energiedichtheid van de batterijen voor de auto’s van Tesla over een periode van vijf jaar met 20 procent te zullen kunnen verbeteren.

Tesla werkt bij de ontwikkeling van nieuwe batterijen ook samen met het Chinese bedrijf Contemporary Amperex Technology (CATL). Die collaborative zou tegen eind dit jaar of begin volgend jaar moeten leiden tot de introductie van een batterij met een lage kostprijs en een lange levensduur. Gewag werd daarbij al gemaakt van een levensduur van één miljoen mijl.

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto